Kultura

Prvi festival suvenira

Dodijeljene nagrade na 1. festivalu suvenira Zadarske županije

Dodijeljene nagrade na 1. festivalu suvenira Zadarske županije

Grand prix nagrada za suvenir 2011. dodijeljena je Maraski Zadar

Na prvom Festivalu suvenira Zadarske županije, održanom  jutros u Muzeju antičkog stakla u Zadru, nagrađeni su suveniri koji će službeno predstavljati našu županiju.

Suveniri su se birali u šest kategorija i to: suveniri od pčelinjih proizvoda, suveniri od alkoholnih i  bezalkoholnih napitaka, suveniri od farmaceutsko - kozmetičkih proizvoda, suveniri od školjki, suveniri od maslinovog ulja i prerađevina i ostali proizvodi iz kojih su se izabrali najbolji, a najbolji od najboljih osvojili su Grand Prix nagradu.

Svi koji su osvojili medalje na natjecanju stekli su pravo i na markicu koja će davati vjerodostojnost suveniru.

'Bilo je zaista krajnje vrijeme da se o suvenirima razmisli sustavno a ne kao o stihijskoj pojavi na tržištu koja nas nedovoljno lijepo, prikladno i etično predstavlja, ne samo u našoj zemlji, nego i u inozemstvu. Suveniri su poput naših malih ambasadora u svijetu', započela je moderatorica današnje dodjele.

'Velika smo regija te je bitno imati svoje suvenire koji nas identificiraju po kojima nas se prepoznaje i promovira. Suvenir odražava karakteristike i tradicijske vrijednosti, on ima upotrebnu vrijednost, promovira ovu regiju asocirajući na mjesto gdje je kupljen.Pozivam sve kreatore i inovatore suvenira da rade na novim rješenjima jer će na taj način pridonijeti promociji zadarske regije.' - kazao jeDamir Horvat, predstavnik TZ Zadarske županije.

Proglašenje najboljih u 2010. iz Udruge Inovatora Zadarske županije:

Prvu nagradu za najbolju inovaciju dobio je ROKI - robotski sustav za asistiranje u kirurgiji Sveučilišta Zadar, u pitanju je grupa autora.

Najbolji inovator Zadarske županije u 2010. je Rade Nekić koji je zajedno sa svojom suprugom Dragicom osvojio 196 svjetskih i europskih medalja.

Za ostvarenje u toku 2010. godine, zlatno inovatorsko priznanje dobivaju grupa autora ROKI sustava i PTO Nekić.

Dobitnik zlatne povelje Udruge inovatora Zadarske županije za ukupan doprinos razvoju inovatorstva svojim rezultatima - Rade Nekić

Postupak ocjenjivanja odvijao se u smjeru društveno priznate vrijednosti rada i proizvoda na našem tržištu i šire, gledao se dizajn modela, tehnička dotjeranost, pristupačnost proizvoda, tržišna vrijednost, ambalaža,..., objasnio je Ivo Marin, predsjednik komisije za dodjelu odličja.

Zahvalnice za podršku  projektu dodjeljene su Zadarskoj županiji, Novom radiju, Radiju Biograd Na Moru, predsjedniku komisije za dodjelu odličja, Ivi Marinu, predsjedniku Obrtničke komore Zadarske županije Stipi Kneževiću, Obrtničkoj Komori Zadarske županije, Hrvatskoj Gospodarskoj komori Županijskoj komori Zadar, Zadarskom listu, Petru Pedišiću predstavniku Hrvatske gospodarske komore, TZ Zadarske županije, Dragici Nekić iz Udruge inovatora Zadarske županije i dr.

Zlatna suvenir odličja dodijeljena su: Ogrlicama, raznim predmetima od stakla, naušnicama i narukvicama Muzeja antičkog stakla Zadar (četiri zlatne medalje), Smokvenjaku OPG Novaković, Paškom siru Ivana Gligore, Zadarskim barkariolima trgovinskog obrta Val iz Zadra, Maraschinu Maraske Zadar, kompletu ljekovitih masti Dragici i Radi Nekiću, biljnoj kugli Spavalica Dragice Nekić, kompletu ulja u drvenoj kutiji Dragice Nekić, uljima za njegu od 100 ml u kutijama Dragice Nekić, Brancinu i ježu boci Radomira Bezinovića, cvjetnoj soli Solane Nin, uljanici trgovinskog obrta Eva, Crkvi Svetog Križa Edija Petričevića, maslinovom ulju Darka Dujele, maslinovom ulju Mladena Duševića, Zalistavcu Zvjezdane Unušić.

Diplome sa zlatnim medaljama od proizvođača osvojili su: Trgovinski obrt Val iz Zadra, Muzej antičkog stakla Zadar, Dragica i Rade Nekić iz Biograda za proizvodnju suvenira

Prix nagrada za proizvođača suvenira 2011. dodijeljena je Muzeju antičkog stakla Zadar

Grand prix nagrada za proizvođača suvenira 2011. dodijeljena je PTO Nekić i Radi Nekiću.

Dodjela priznanja Udruge Inovatora Hrvatske (statua ARCA) osvojili su Zadarska županija, Obrtnička komora Zadarske županije, Sveučilište u Zadru, i dr.

Prix nagrade za suvenir 2011. dodjeljene su Muzeju antičkog stakla Zadar, solani Nin, Ivanu Gligori iz Kolana za paški sir, d.o.Valu Zadar, PTO Nekić i Radi Nekiću.

Grand prix nagrada za suvenir 2011. dodjeljen je Maraski Zadar

'Ova nagrada zapravo ide onim vrijednim ženama koje pletu ovaj Maraschino. o je jedna tradicija koja traje preko 200 godina, ne znam znate li, ali ova je boca ovaj dizajn zapravo nastala kao zaštita staklene ambalaže koja je kasnije prepoznata kao suvenir i zapravo je postala prepoznatljivi simbol Zadra u Europi i svijetu. Mogu samo reći da ćemo se i dalje truditi te se zahvaljuem Udruzi inovatora na ovoj nagradi u ime Maraske. Višnja maraska je veliki potencijal i nadam se da ćemo proizvesti još mnogo ovakvih suvenira. Ovo je naše nasljeđe, ali višnja je naša budućnost', poručio nam je predstavnik Maraske, Igor Županić, voditelj marketinga za Marasku u Zadru.

.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.