Kultura

Poezija i glazba

Kad Josipa Lisac interpertira Vesnu Parun

Kad Josipa Lisac interpertira Vesnu Parun

CD “Ritam&rif” je mini glazbena antologija suvremenoga hrvatskog pjesništva, koji izlazi do Božića u izdanju dvaju časopisa - Poezija i Relations

Filip Šovagović u paru s Borisom Marunom, Josipa Lisac s Vesnom Parun, Darko Rundek s Gordanom Benić... Riječ je o nekim kombinacijama s CD-a "Ritam&rif", zamišljenog kao mini glazbena antologija suvremenoga hrvatskog pjesništva, koji izlazi do Božića u izdanju dvaju časopisa - Poezija i Relations. Projekt na kojem su spojene dvije komplementarne scene okupio je 15 glazbenika, tj. glazbenih kolektiva, koji su uglazbili 15 suvremenih hrvatskih pjesnika.

"Mein faterlant" Ivana Slamniga uglazbio je njegov sin Davor Slamnig, a na njoj svira i njegov unuk. "Zavjet" Vesne Parun izvodi Josipa Lisac, a "Nije razlog" Predraga Lucića na hrvatskom je otpjevao Marc Choucair, maronit iz Bejruta, inače pjevač u grupi Damira Šodana, pjesnika na privremenom radu u Den Haagu. Arsen Dedić izvodi svoje "Ratne profitere", Darko Rundek uglazbio je Gordanu Benić, a slavne stihove "U lijevoj mladi luk/U desnoj komad pečene janjetine/U džepu Katekizam hrvatskih kamikaza..." iz pjesme "Hrvati mi idu na jetra" Borisa Marune interpretiraju Filip Šovagović i Restructive. Za pjesmu "Svi frendovi koji nisu pjesnici" Sime Mraovića, pak, bio je zadužen Less than a Minute.

Roman Simić

Na projektu se radilo više od pola godine, a ideja se razvijala još od prošle. Na susretima rodila se ideja da se malo eksperimentira i sa suvremenim pjesnicima, u rasponu od Vesne Parun, Josipa Severa i Ivana Rogića Nehajeva preko Delimira Rešickog i Ivice Prtenjače do Dorte Jagić i Ane Brnardić. Pjesme i pjesničke opuse birali su Ervin Jahić, Ivan Herceg, Jadranka Pintarić, Ivica Prtenjača, Marko Pogačar i Roman Simić Bodrožić. Vladao je, tvrde, princip nadglasavanja i prolazili su samo oni autori oko kojih su se svi složili. Izbor tako odabranih pjesnika završio je u rukama Andreja Jakuša i Ante Perkovića, čiji je zadatak bio bezbolni transfer iz jednog u drugi medij.

U antologiji se svira rock, blues, jazz i progressive, elektronička, kabaretska i kantautorska glazba. S tezom da poeziju barem na trenutak treba izvesti iz geta i približiti većem broju ljudi mogu se tumačiti i motivi novoga projekta.

Urednik Poezije Ivan Herceg dodaje kako su svi akteri pristali bez naknade sudjelovati u projektu. Jedini troškovi bili su za studio, izradu ovitka i tiskanje CD-a, čija će tiraža biti dvije tisuće primjeraka, a moći će se nabaviti uz nove brojeve časopisa koji su i tematski posvećeni netipičnoj antologiji. Poezija će se baviti odnosom glazbe i poezije, a Relations donosi prijevode pjesnika zastupljenih u antologiji na engleski.

"Ritmom&rifom" obilježava se i peta godina izlaska časopisa Poezija, jedinstvenog i u regiji, kojemu se na samom početku predviđala najviše godina dana izlaženja, piše Jutarnji list.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.