Kultura

Dvojezična monografija

"Tigar" najprevođenija zbirka T. M. Bilosnića

Bilosnićev se „Tigar“, inače, javlja u kineskoj godini Tigra, kada se očekuje i njegovo ukoričenje u Sjedinjenim Američkim Državama i Albaniji

U izdanju Udruge 3000 godina Za dar iz Zadra i Zaklade Zlatko i Vesna Prica iz Tara objavljena je dvojezična pjesnička monografija „Tigar / La tigre" hrvatskog književnika Tomislava Marijana Bilosnića i talijanskog slikara Uga Maffija. Kao urednik izdanja javlja se Ante Sorić, dok je pogovor napisao dr. Živko Nižić, design je potpisao Danijel Lisica, a grafičku obradu Marije Marfat. Bilosnićev se „Tigar", inače, javlja u kineskoj godini Tigra, kada se očekuje i njegovo ukoričenje u Sjedinjenim Američkim Državama i Albaniji.

Tomislav Marijan Bilosnić svojom izvornom pjesničkom zbirkom „Tigar" pojavio se 2004. godine, da bi godinu dana kasnije s istom postigao svjetski glas. Riječ je, naime, o njegovoj najprevođenijoj zbirci pjesama. Bilosnićev «Tigar» preveden je dosad na engleski, makedonski, albanski, njemački, romski, mađarski, a evo sad i na talijanski jezik u prijevodu Alessandra Salvija. Za «Tigra» je Bilosnić primio dvije međunarodne pjesničke nagrade, «Ilinden» u Makedoniji i «Crvenu ružu Elbasana» u Albaniji.

Pjesničku zbirku „Tigar / La tigre" na vrlo originalan i sebi svojstven način ilustrirao je Ugo Maffi, ugledni talijanski slikar s međunarodnom reputacijom. Maffi je pjesničkom tigru uzvratiti svojim akvarelima, oslikavajući tigra na način dostojan kineskih majstora. Maffiju ovo nije prva suradnja s pjesnicima, on je u suradnji s književnicima dosad ilustrirao mnoge knjige i priredio mnoge grafičke mape.

Pjesnička monografija „Tigar / La tigre" Tomislava Marijana Bilosnića i Uga Maffija bit će predstavljena u subota 11. prosinca 2010. , s početkom u 19 sati, u Kušaonici „Agrolagune" u Poreču, a povodom Dana općine Tar Vabriga. U predstavljanju ovog divot izdanja sudjeluju: Anton Nini Stojnić, predsjednik Općinskog vijeća; Boris Domagoj Biletić, književnik, predsjednik istarskog ogranka DHK; Alessandro Salvi, prevoditelj; Geatano Benčić, književnik; Ante Sorić, muzeolog, urednik izdanja; te autori Tomislav Marijan Bilosnić, književnik, i Ugo Maffi, slikar.

Organizator manifestacije, kojoj će nazočiti i prijatelji općine Tar Vabriga, i delegacije iz Hrvatske, Italije, Mađarske, Slovenije i Austrije, su Općina Tar Vabriga, Turistička zajednica općine Tar Vabriga i Zaklada Zlatko i Vesna Prica.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.