Kultura

ZadArt

Izložbama i monografijom "ZadArt“ proslavio deset godina

Izložbama i monografijom

Zadarski umjetnici ujedno su i predstavili monografiju, odnosno katalog svojih najboljih uradaka

U sklopu Dana Zadarske županije, otvorene su dvije izložbe članova udruge 'ZadArt': slikarska u Gradskoj loži, te izložba fotografija u Muzeju antičkog stakla. Zadarski umjetnici ujedno su i predstavili monografiju, odnosno katalog svojih najboljih uradaka.

Na svečanom otvorenju izložbe zadarskih slikara u Gradskoj loži pozdravnu riječ uputio je ravnatelj Narodnog muzeja Hrvoje Perica, a u ime zadarske županije nekoliko riječi uputio je i Ivan Šimunić, pročelnik Županijskog odjela za društvene djelatnosti.

O izložbi je govorio galerist Ante Sorić, naglasivši kako se uvijek rado vraća Zadru, gradu koji za svakoga umjetnika predstavlja izazov. 'Ova je izložba simbioza različitih umjetničkih izraza, a naši se umjetnici uistinu mogu mjeriti sa svjetskima', kazao je Sorić, čestitajući udruzi 'ZadArt' na obljetnici deset godina djelovanja.

Nakon svečanog otvorenja izložbe slika, upriličeno je otvorenje umjetničkih fotografija u Muzeju antičkog stakla, gdje se prisutnima obratio Fadić, ravnatelj MAS-a, te Ivan Šimunić, koji je kazao kako je svaka fotografija otkidanje trenutka u vremenu, a ova je izložba pokazatelj tradicije zadarske fotografije.

Umjetnička grupacija 'ZadArt' nastala je u poratnom vremenu, a svojim početnim stavom otvorenosti ka različitim medijima i širokim tematskim prostorima prošla je put koji prolazi i većina umjetničkih individua, od ignoriranja, preko kritike, no nakon nekog vremena priznat joj je status ozbiljne udruge bez koje bi likovni prostor Zadra, ali i Hrvatske bio znantno siromašniji.

Članovi 'ZadArt'- a dobitnici su niza državnih i međunarodnih priznanja i nagrada, a mnogi od njih izlagali su u prestižnim galerijama i muzejima te sudjelovali u brojnim značajnim izložbama.


Reci što misliš!