Kultura

Književnica u aferi

Tajna veza Iris Murdoch

Tajna veza Iris Murdoch

Independent je objavio novootkrivena pisma koja otkrivaju aferu Iris Murdoch i njezinog bivšeg studenta

Independent je objavio novootkrivena pisma koja otkrivaju aferu Iris Murdoch i njezinog bivšeg studenta sa Sveučilišta Royal College Art.

Serija intimnih pisama objavljena su u biografiji koju autorski potpisuje David Morgan, koji se s književnicom upustio u ljubavnu vezu kao 24-godišanjak, a dopisivali su se punih 29 godina.

Jean Iris Murdoch bila je spisateljica i filozofkinja rodom iz Dublina, najpoznatija po romanima koji kombiniraju bogatu karakterizaciju i snažene zaplete, najčešće na temu etike ili seksualnosti.

Njen prvi objavljeni roman Under the Net je godine 2001. od strane američke kuće Modern Library proglašen za jedan od 100 najboljih romana na engleskom jeziku u 20. stoljeću. Godine 1987. je dobila titulu Dame Zapovjednika Reda Britanskog Imperija.

Iris Murdoch je poznata i po biografskom filmu Iris u kojoj su je tumačile Kate Winslet i Judi Dench.

Poznata kao jedna od najvećih britanskih književnica 20. stoljeća, napisala je klasike poput 'Pod mrežom', 'Odrubljena glava', 'Talijanka', 'Filozofov učenik'. Njezine složene filozofske novele prikazivale su likove upletene u incest, preljub, samoubojstvo, ubojstvo i ludilo.

Umrla je 1999. u 79. godini. Predavč na sveučilištu i kritičar, profesor John Casey, izjavio je da je predstavljala ono najbliže što je Velika Britanija imala francuskom filozofu i romanopiscu Jean-Paulu Sartreu.


Reci što misliš!