Kultura

GKZD Arbanasi

Predstavljen DVD 'Arbanaški slavuji'

Predstavljen DVD 'Arbanaški slavuji'

Najnoviji Kotlarov DVD pod naslovom "Arbanaški slavuji" donosi zapise o poznatim glazbenicima, Arbanasima, koji su svojim glasom i glazbenim djelovanjem ostavili traga ne samo u hrvatskoj glazbi već i širom svijeta

U Ogranku Arbanasi Gradske knjižnice Zadar, u srijedu 6. svibnja, predstavljen je novi DVD-e Bernarda Kotlara "Arbanaški slavuji".

Bernard Kotlar autor je više multimedijskih CD-a različitog sadržaja, DVD-a, producent tri glazbena CD-a, bavi se informatikom, grafičkim dizajnom, a u slobodno vrijeme i digitalnom fotografijom. Godine 2002. godine dobio je "Grb Grada Zadra" za zapažene rezultate i postignuća u području kulture.

Najnoviji Kotlarov DVD pod naslovom "Arbanaški slavuji" donosi zapise o poznatim glazbenicima, Arbanasima, koji su svojim glasom i glazbenim djelovanjem ostavili traga ne samo u hrvatskoj glazbi već i širom svijeta (Pavlje Dešpalj, Maja i Valter Dešpalj, Đani Maršan i drugi). Posebno mjesto u prikupljenom materijali dobili su prigodni pučki napjevi u izvođenju Župskog zbora „Vicko Zmajević", a nezaboravna je Ave Maria u izvođenju pokojne Ane Perović.

Tradicionalne pjesme na arbanaškom jeziku vrlo snažno i s puno emocija otpjevala je Lidija Kotlar.

Na početku večeri nastupili su Šime Relja i Oktet Pieta te na taj način još jednom potvrdili glazbenu nadarenost zadarskih Arbanasa.

Kratki pregled glazbene i glazbenika zadarskih Arbanasa dao je dr. sc. Serđo Dokoza, dok je program vodila Luciana Karuza.

Kao i svi dosadašnji radovi Bernarda Kotlara, i ovaj najnoviji naći će svoje mjesto u Zavičajnoj zbirci Ogranka GKZD Arbanasi. Od početka rada Ogranka Arbanasi posebna pozornost usmjerava se na formiranje Zavičajne zbirke zadarskih Arbanasa, kao jedan od oblika približavanja pojma zavičajnosti te očuvanja zavičajnih vrijednosti kroz prikupljanje, stručnu obradu i prezentaciju građe (knjiga, CD-a, DVD-a, članaka).


Reci što misliš!

 Izdvojeno