Kultura

Zadarski zaštitnici

Sveti Zoilo, zaboravljeni zaštitnik Zadra

Sveti Zoilo, zaboravljeni zaštitnik Zadra

Zanimljivo predavanje održao je mons. dr. sc. Eduard Peričić

U povodu blagdana svetog Zoila, a u sklopu manifestacije Advent u Zadru, večeras je održano predavanje pod nazivom "Sv. Zoilo i drugi zaštitnici Zadra" na kojem se moglo saznati više o nebeskim zaštitnicima našeg grada.

Mons. dr. sc. Eduard Peričić održao je zanimljivo predavanje koje je privuklo veliki broj Zadrana željnih saznati nešto više o svetom Zoilu, zaboravljenom zaštitniku Zadra.

Zoilo je bio svećenik iz Akvileje kojem se u snu javio preminuli sveti Krševan i rekao mu gdje da nađe njegovo tijelo. Nakon što je pronašao tijelo u moru, sveti Zoilo nazočio je čudu kada su se Krševanova glava i tijelo ponovno spojili u jedno. U vrijeme kršćanskih progona Zoilo je uzeo u zaštitu tri sestre mučenice (Irenu, Kijonu i Agape) koje mu je preporučila na skrb sv. Anastasia.

Ubrzo nakon smrti njegove su relikvije prenesene u Zadar gdje su bile položene u crkvi svete Marije Velike, da bi zatim početkom 17. stoljeća bile premještene u zadarsku katedralu. Taj dan premještanja relikvija 16. prosinca uzima se kao blagdan svetog Zoila umjesto 23. prosinca kada su ga Zadrani uzeli za sveca.

Predavanje se održalo u dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, a u organizaciji Matice Zadrana.


Reci što misliš!