Kultura

Strip

Pomama za originalnim crtežima stripova

Pomama za originalnim crtežima stripova

Sa 4.300 crtanih stripova objavljenih prošle godine Francuska i Belgija postaju kreativni centri stripocrtačke umjetničke forme

Od avanturista Tintina do kauboja Luckyja Lukea, originalni crteži stripova nadiru na europsko tržište suvremene umjetnosti te postižu visoke cijene, tvrde stručnjaci.

Rad iz 1932. godine u ulju, koju je naslikao belgijski crtač stripova Herge za naslovnicu stripa Tintin in America (Tintin u Americi), jedan je od najpoželjnijih artikala koji će se naći između 650 originalnih crteža stripova na godišnjoj proljetnoj aukcija crtanih stripova galerije i aukcijske kuće Artcurial koja će se održati u subotu u Parizu, prenosi AFP.

Za taj je rad s početnom cijenom od 280.000 eura na prodajnome katalogu navedeno: 'Muzejski primjerak. Uzvišeno.' Očekuje se da će Tintin potući rekord koji je prošle godine postigao francuski crtač stripova znanstvene fantastike Enki Bilal s ilustracijom iz 1994. godine za strip Blue Blood, koja se prodala za 177.000 eura. Na aukciji će se između ostalih naći i originalni crtež tintom Luckyja Lukea, kojeg je izradio belgijski stripocrtač Maurice de Bevere, poznatiji kao Morris, s početnom cijenom od 10.000 eura. Portret moreplovca Corta Maltesea, talijanskog stripocrtača Huga Pratta, procijenjen je na 30.000 eura, dok su dva originalna crteža Blueberry albuma iz 1972 . godine koje je izradio Moebius procijenjena na 8.000 eura svaki.

'Tržište originalnih crteža stripova cvjeta, ljudi se više ne srame kazati da skupljaju stripove', kazao je Eric Leroy, iz galerije i aukcijske kuće Artcurial. 'To je mjesto za kolekcionare koji se žele počastiti', izjavio je Leroy, koji smatra da će javni muzeji tek morati pokazati ozbiljan interes prema umjetničkim crtežima stripova.

Sa 4.300 crtanih stripova objavljenih prošle godine Francuska i Belgija postaju kreativni centri stripocrtačke umjetničke forme. Prema organizatorima godišnjeg festivala crtanih stripova Angouleme BD, vodeći crtači stripova iz Kine, Koreje i Sjeverne Amerike ocjenjuju francuske i belgijske crtače stripova kao ključan utjecaj potvrđujući njihov kultni status i vrijednost u svijetu.
Sjedinjene Američke Države također imaju živo tržište za originalne umjetničke crteže stripova. Prva izdanja crtanih stripova već odavno se nalaze na aukcijama relevantnih aukcijskih kuća. Primjerice, 1962. godine strip Amazing Fantasy, koji je bio preteča prvog stripa Spider Man, prodan je za 227.000 dolara, što je bilo najveća postignuta cijena za taj žanr 60-ih godina.

Fokus na europsku umjetnost crtanih stripova prebačen je početkom desetljeća radovima Hergea i francuskog umjetnika Jeana Henrija Gastona Girauda, znanog kao Moebius, tvorca serije Blueberry western koju su kolekcionari razgrabili.

Aukcije crtanih stripova privlače razne tipove, uglavnom osobe između 35 do 50 godina starosti, a mnogi od njih su čitavog života poklonici stripova, tvrde stručnjaci.
Mnogi vrhunski crtači stripova još uvijek se teško odvajaju od svojih originala. 'Pronaći kupce je lakši dio, crteži su ti koje je teško naći', smatra, Leroy.

 

 


Reci što misliš!