Kultura

Knjige

Top 10 najčitanijih knjiga u Hrvatskoj

Top 10 najčitanijih knjiga u Hrvatskoj

Među poznatim svjetskim klasicima, našla se i zbirka kratkih priča 'Buddha u supermarketu', sa istoimenog bloga, a autor je Dario Rukavina

Prema najnovijoj listi internet portala Booksa.hr među najčitanijim knjigama prvo mjesto je zauzela "Noga filologa" Nevena Jovanovića. Na listi su svoje mjesto zauzeli i Huxley, Orwell, Rowling...

1. Noga filologa - Neven Jovanović
Plinije, Ekipa za očevid i trojanski junaci, bosanski guslari i Homer, Ciceron kao Gregory Peck, Ovidije, Brad Pitt, goli Grci, neki su od likova koji nastanjuju ovu po mnogo čemu osebujnu knjigu. U Nozi filologa on provodi antičke pisce, srednjovjekovne latiniste, građane polisa, junake trojanskog rata od davnih dana do našeg vremena.

2. Vrli novi svijet - Aldous Huxley
Ovaj roman najpoznatije je djelo Aldousa Huxleya. Roman, nastao u vrijeme između dva svjetska rata, iznosi tadašnje autorove strahove i zabrinutost zbog smjerova budućih kretanja zapadne civilizacije, u prvom redu onakve kakva se oblikuje na američkoj strani Atlantika.

3. 1984. - George Orwell
Najpoznatija književna negativna utopija iznosi svjetski poredak sveden na tri velike države u stalnom ratovanju: Euraziju, Orijent, te Oceaniju s prijestolnicom Londonom (promijenjenoga naziva Airstrip One) u kojemu se radnja i odvija.

4. Harry Potter i darovi smrti - J.K. Rowling
U sedmom, posljednjem dijelu jednog od najpopularnijih književnih serijala svih vremena J. K. Rowling spektakularno će nam otkriti odgovore na mnoga pitanja koja obožavatelji djela J.K. Rowling čekaju godinama. Lord Voldemort i njegovi sljedbenici planiraju kako zaskočiti Harryja Pottera koji upravo treba napustiti Kalinin prilaz i to malo prije nego što na njegov 17. rođendan nestane zaštita koju mu pruža dom Dursleyjevih...

5. Buddha u supermarketu - Dario Rukavina
Knjiga Buddha u supermarketu zapravo je zbirka kratkih priča sa istoimenog bloga. Među pričama se mogu naći one koje će nasmijati, one koje će rastužiti ili natjerati na razmišljanje - o društvu u kojem živimo, strahovima, međuljudskim odnosima i svemu onom s čim se svakodnevno susrećemo.

6. Svi posjetitelji na obalu - C.K. Stead
Roman je sjećanje iz 1951. u kojima pripovjedač-sudionik živopisno ocrtava malu galeriju osebujnih likova, na pozadini istodobno političko-društvenih zbivanja.

7. Kao voda za čokoladu - Laura Esquivel
Prvi roman meksičke spisateljice Laure Esquivel zasigurno je najuspješnije djelo hispanske književnosti devedesetih. Dvije godine bio je najprodavaniji roman u Meksiku, da bi zatim, preveden na dvadesetak jezika, naprečac osvojio cijeli svijet. Originalno duhovita, čarobno dirljiva i neumitno tragična, ova ljubavna pripovijest osvojit će vas kao što je svojim istinskim životnim šarmom osvojila srca milijuna čitatelja širom svijeta.

8. Lovac u žitu - J.D. Salinger
Glavni lik, osjetljiv i buntovan tinejdžer Holden Caulfield, autentičnim idiomom pripovijeda o svojem bijegu iz konformističkoga svijeta odraslih u potrazi za istinom i neiskvarenošću, kao i o završetku te potrage - živčanim slomom, no istovremeno i emocionalnim buđenjem.

9. Djembe priručnik - Krešimir Oreški
Prvo i jedino cjelovito izdanje na hrvatskom o tome kako svirati afrički djembe bubanj.

10. Fragmenti ljubavnog diskursa - Roland Barthes
Ovisnost, Trošenje, Pisati, Zagrljaj, Progonstvo, Čežnja, Pismo, Magija, Nijemost, Opsceno, Znakovi, Nježnost... - neke su od figura koje u ljubavnom diskursu prepoznaje i u fragmentima predstavlja Roland Barthes.


Reci što misliš!