Kultura

Muzeji

Louvre - novo lice starog gospodina

Louvre - novo lice starog gospodina

Muzej je nedavno proširio Odjel za suvremenu umjetnost, ugošćuje privremene izložbe, raznovrsna događanja i instalacije

Muzej Louvre, kojem pripadaju i Musée Eugene Delacroix i vrtovi Tuileries, stara je institucija, ali nema ambicija ostati u prošlosti. Iako je nezaobilazan u kulturnoj ponudi Pariza, Louvre ne spava na lovorikama već neprestano unapređuje svoje djelatnosti.

Muzej je nedavno proširio Odjel za suvremenu umjetnost, ugošćuje privremene izložbe, raznovrsna događanja i instalacije, a danas je više nego ikada odlučan u unapređenju važnog dijaloga između starih majstora i živućih umjetnika.

Upravo s tim ciljem u pripremi je izgradnja muzeja satelita Le Louvre-Lens izvan središta Pariza. On će udomiti umjetnička djela bez klasifikacije prema periodima njihova nastanka i kultura u kojima su nastajala. Na taj način će omogućiti više eksperimenata s muzeološkim disciplinama te nova iskustva za posjetitelje. Dovršavanje muzeja satelita Le Louvre-Lens najavljeno je za kraj 2010. godine. Nova zgrada bi mogla udomiti između 500 i 600 velikih djela, a očekuje se da će imati oko 500.000 posjetitelja godišnje.

Louvre u kolekciji ima 380.000 umjetničkih djela i iako nije jedna od najvećih kolekcija na svijetu, zasigurno je jedna od najboljih.

Ipak, u Louvreu je za posjetitelje izloženo 'samo' 35.000 umjetničkih djela raspoređenih u osam odsjeka (npr. Francusko slikarstvo) na preko 60.600 m2 izložbenog prostora stalnog postava. Okosnicu muzejske kolekcije čini 11.900 slika od kojih je 6000 trajno izloženo, dok se njih 5900 nalazi u depozitu te čini drugu po veličini na svijetu zbirku zapadnjačke slikarske umjetnosti, iza ruskog muzeja Ermitaž. Fragonard, Rembrandt, Rubens, Tizian, Van Dyck, Poussin, samo su neka od čuvenih imena koja zajedno s Da Vincijevom Mona Lizom privlače brojne posjetitelje. Među najpoznatijim skulpturama u kolekciji nalaze se Nika sa Samotrake i Venera Miloska.

Trenutno se gradi Odsjek za islamsku umjetnost, čije je otvaranje najavljeno za siječanj 2009. godine, zatim Cour du Sphinx, kao i Odsjek dekorativne umjetnosti s kolekcijom umjetnina iz 18. stoljeća.

Izložbe koje se trenutno mogu razgledati u Louvreu, a odgovaraju krilatici uprave - Muzej za svakoga - jesu: 'Delacroix i društvo iz mladosti: Géricault, Bonington, Huet, Barye...' (do 25. veljače), izložba grafika i crteža Polidora da Caravaggija (do 28. siječnja), tematska izložba Christiana Milovanoffa (do 21. siječnja) te izložba crteža i grafika Anselma Kiefera (do 4. veljače).

Sredinom ožujka u Louvreu će se moći razgledati i izložba 'Babilon', kojoj je namjera predstaviti povijest Babilona i njegove legende.

Ukoliko dosada niste bili u Louvreu i mislite da to nećete učiniti u skorije vrijeme, možete otići u virtualni posjet klikom na njegove službene stranice. Naravno, pritom nećete steći iskustvo ispijanja ukusne kave in situ, ali zato vas u virtualnom svijetu očekuju: informacije o povijesti muzeja, detaljniji prikazi odsjeka, nova serija interaktivnih videa pod nazivom 'Bliži pogled' za pretraživanje remek-djela iz Louvreove kolekcije i drugo. Uz interaktivne alate koji omogućuju posjetiteljima da zumiraju detalje pojedinog umjetničkog djela te multimedijalne publikacije, koje omogućuju trodimenzionalne prikaze soba, doživljaj bi zamalo mogao biti autentičan.

Iako je u 2007. godini bio najposjećeniji na svijetu sa 8,3 milijuna posjetitelja, Louvre se početkom ove godine zajedno s još 17 francuskih muzeja odlučio na akciju privlačenja više domaćih posjetitelja, pogotovo mlađih. Akcija podrazumijeva slobodan ulaz i razgledanje stalnog postava za sve posjetitelje ili besplatan ulaz mlađima od 26 godina tijekom 24 sata jednog dana u tjednu. No uobičajena cijena ulaznice kreće se između šest i osam eura.

Pariški hram umjetnosti otvoren je za javnost 8. studenoga 1793. Utemeljen je u doba kralja Francoisa I. koji je počeo prikupljati umjetnine i odljeve antičkih skulptura. U trenutku smrti tog kralja, pravog ljubitelja umjetnosti, zbirka je imala nekoliko desetaka kipova i samo dvanaest slika, ali su im autori bili Rafael, Leonardo i Tizian.

 


Reci što misliš!