Kultura

17. veljače u kneževoj palači

Kontratenor Andreas Scholl prvi put u Hrvatskoj, održat će koncert u Kneževoj palači

Kontratenor Andreas Scholl prvi put u Hrvatskoj, održat će koncert u Kneževoj palači

Andreas Scholl, njemački kontratenor anđeoskog glasa prvi puta gostuje u Hrvatskoj! Nastupit će u Zadru 17. veljače, s lutnjistom Edinom Karamazovim u Koncertnoj dvorani braće Bersa u novoobnovljenoj Kneževoj palači na koncertu s početkom u 20 sati

Andreas Scholl jedan je od pjevača koji redovito snima za najuglednije svjetske diskografske kuće te nastupa u najznačajnijim glazbenim dvoranama diljem svijeta, a voli ga i kritika.

The Telegraph hvali upravo izvedbe djela skladatelja koje će predstaviti u Zadru:

Andreas Scholl obožava razdoblje engleskih pjesama od Dowlanda do Purcella. Okviri tih pjesama naoko su maleni, no Scholl ih proširuje i čini nevjerojatno velikima!

(The Telegraph, 2015.)

Iste kvalitete krase danas već njegovog prijatelja, a ne samo kolegu, Edina Karamazova. Advokat novog, rijetkog i neobičnog, kombinacijom smjelog istraživanja sa zadatkom proširenja krajnjih granica tehnike i repertoara za gitaru i lutnju, postigao je svjetski ugled i slavu.

Ovaj dvojac vrhunskih izvedbenih glazbenih mogućnosti svojim će nastupom uveličati dane svečanog otvorenja Kneževe palače, vrijedne zgrade kako na području arhitekture, tako i na području umjetnosti,  bez koje su Zadrani bili već punih 25 godina!

Kneževa palača bila je dom kulture za brojne zadarske glazbenike i kulturnjake sve do 1991. godine kada ju je u Domovinskom ratu oštetio projektil koji je pogodio samu Koncertnu dvoranu. Apokaliptične fotografije Koncertne dvorane autora Arifa Ključanina i Željka Karavide (u privitku) odaslale su jasnu poruku svijetu u kakvom je stanju tijekom kobnih godina bio grad Zadar ali i Hrvatska.

Obnovu velebnog zdanja pokrenuo je Grad Zadar s partnerima  (Narodni muzej Zadar, TZ Zadar, Agencija za razvoj Zadarske županije i Sveučilište u Zadru) i obnovio financiranjem iz Strukturnih fondova EU 2007. – 2013.

Bogati program otvorenja započinje 10., a završava  21. veljače, a čini ja niz koncerata, predavanja, okruglih stolova, instalacija – sve na temu glazbe u organizaciji Koncertnog ureda Zadar, kao i niz radionica, izložbi i projekcija u organizaciji Narodnog muzeja Zadar.

Više o otvorenju Kneževe palače i glazbenom programu:

www.kuzd.hr


Reci što misliš!