Kultura

o ulozi umprofora

U Srebrenici novi muzejski postav o genocidu nad Bošnjacima 1995.

U Srebrenici novi muzejski postav o genocidu nad Bošnjacima 1995.
AP

U kompleksu memorijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice, posvećenom žrtvama genocida što su ga snage bosanskih Srba počinile u srpnju 1995. ubivši više od osam tisuća Bošnjaka, u četvrtak je otvoren novi muzej

Stalna izložba pod nazivom "Srebrenički genocid - neuspjeh međunarodne zajednice" postavljena je uz potporu nizozemske vlade, a autori su joj stručnjaci nizozemskog Memorijalnog centra Westerbork.
 
U prostorima nekadašnje tvornice akumulatora u Potočarima, koje su kao vojarnu tijekom rata koristili pripadnici UNPROFOR-a pa tako i nizozemski vojnici, postavljena je izložba fotografija, video snimki koje sadrže i razgovore s bivšim vojnicima i svjedocima zločina, tehničke opreme i pisanih dokumenata što su ih nizozemski vojnici koristili dok su bravili u Srebrenici.
 
Postav zauzima oko 900 četvornih metara prostora, a među ostalim podsjeća i na oko dvije tisuće Bošnjaka koje su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba zatočili u improviziranoj vojarni nakon što su je napustili nizozemski mirovnjaci.
 
Svi ti zatočenici su ubijeni.
 
Uređenje prostora i postavljanje izložaka financirano je uz posredovanje nizozemskog veleposlanstva u BiH.
 
Veleposlanik te zemlje Jurriann Kraak kazao je kako je otvaranje nove muzejskog postava ipak prvenstveno rezultat entuzijazma i zalaganja pojedinaca koji su odlučili ne dopustiti da važni detalji o tragediji Srebrenice ostanu nepoznati. To uključuje i bivše pripadnike UN-a koji su odlučili svjedočiti o svemu što su vidjeli u Srebrenici u srpnju 1995. godine.
 
"Zahvalan sam na velikodušnosti ljudi koji su pristali ispričati svoju priču", kazao je Kraak.
 
Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari Sadik Ahmetović kazao je u četvrtak kako se na ovome neće stati te će se nastaviti s naporima da svaki detalj vezan za najteži ratni zločin u Europi nakon 2. svjetskog rata ostane dokumentiran, a sjećanja na žrtve sačuvana.
 
 


Reci što misliš!