Kultura

21. veljače s početkom u 20 sati

U zadarskom HNK gostuje predstava "Anatomija mačke", plesni solo o pokretima tijela

U zadarskom HNK gostuje predstava

U utorak 21. veljače u HNK Zadar gostovat će Petra Hrašćanec, jedna od najboljih plesnih umjetnica trenutno u Hrvatskoj. Izvesti će predstavu Anatomija mačke čije autorstvo potpisuje zajedno s Ksenijom Zec

Anatomija mačke je cjelovečernji plesni solo koji je na neki način oda ljudskom tijelu i tjelesnim sposobnostima plesača. Tim od desetak ljudi radio je vrlo uspješno na tom projektu koji se izvodi po cijeloj zemlji, a ušao je i u selekciju Plesne mreže Hrvatske.

Petra Hrašćanec započela je plesno obrazovanje u Zadru na Plesnom odjelu Glazbene škole Blagoje Bersa. Plesom se nastavila baviti kroz pedagoški i umjetnički rad u Zadarskom plesnom ansamblu s kojim surađuje do danas. U Zagrebu završava Srednju školu suvremenog plesa Ane Maletić, a diplomirala je na Experimental Academy of Dance u Salzburgu.

Tijekom studija usavršavala se na području suvremenog plesa i koreografije na brojnim seminarima, radionicama, rezidencijalnim programima u zemlji i inozemstvu te radila s mnogim vrsnim plesnim umjetnicima-pedagozima. Brojne predstave i umjetničke suradnje ostvarila je uz već spomenuti Zadarski plesni ansambl i sa zagrebačkim Studijem za suvremni ples. Bila je umjetnička voditeljica EU programa SPIDER, suosnivačica je umjetničke organizacije dance_lab_ collective, koja od 2003. godine djeluje kao prostor za mlade autore, pružajući im produkcijsku, računovodstvenu i financijsku podršku u ostvarenju projekata.

Ulogom u toj predstavi nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta prošle godine. Unatoč tome što je iz Zadra i što je sjajna plesačica, zadarska publika je vrlo rijetko viđa na kazališnim daskama. Posljednji put je sudjelovala na Zadru snova 2012, a predposljednji na trećem izdanju festivala suvremenog plesa Monoplay godinu dana ranije. No zato je njeni plesni putevi vode po cijelome svijetu preko Norveške, Švedske, Belgije, Austrije, Kolumbije...

Od 2009. Uz Sanju Petrovski umjetnička je ravnateljica festivala suvremenog plesa Monoplay, a 2012. osniva vlastitu umjetničku organizaciju 21:21. Osim brojnih plesnih predstava u kojima sudjeluje kao  autor, izvođač ili koreograf, bavi se i scenskim pokretom u dramskim predstavama  i mjuziklima.

Pedagošku praksu razvija kroz mnogobrojne radionice i treninge za profesionalne plesače te kao gostujuća predavačica na plesnoj  akademiji SEAD u Salzburgu i  u plesnom centru La Jette u Bruxellesu. Posljednjih godina predstavila je niz  koreografskih-autorskih radova u europskim i hrvatskim kazališnim institucijama i festivalima. Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta 2012. za najbolju plesnu izvedbu sola Love will tear us apart u koreografiji P. Hrašćanec i S. Božića. Od 2014. docentica je na Akademiji dramske umjetnosti na odsjeku Suvremenog plesa.

Predstavu u suradnji s HNK Zadar i Umjetničkom organizacijom 21:21 u Zadar dovodi Zadarski plesni ansambl. Ovo je peta plesna predstava koja je u ovoj sezoni igrala u zadarskim kazalištima što govori o sve većem zanimanju publike za profesionalne umjetničke plesne predstave.

 

 


Reci što misliš!