Kultura

19. veljače

"Večeras plešemo": Zadarski plesni ansambl vraća se u Kneževu palaču

Zadarski plesni ansambl će 19. veljače u Koncertnoj dvorani braće Bersa izvesti predstavu Večeras plešemo u sklopu projekta Povratak u Kneževu. Predstava je sastavljena od tri dijela

Predstavlja radove koreografkinja Sanje Petrovski, Josipe Štulić i Natali Perić. Zadarskom plesnom ansamblu je pripala čast da u obnovljenoj Koncertnoj dvorani nastupi u ime  bogate zadarske plesne scene.

Zadarski plesni ansambl osnovan na samom početku domovinskog rata, najstariji je plesni ansambl suvremenog plesnog  izraza u Dalmaciji. Osnivači su Sanja Petrovski i Nives Šimatović Predovan, posthumno dobitnica Nagrade Grb grada Zadra. Ansambl povezuje amatere i profesionalne plesne umjetnike, a cilj  je profesionalizacija i decentralizacija plesne scene, jačanje umjetničkih, izvedbenih i edukacijskih potencijala suvremenog plesa u širem hrvatskom društvenom kontekstu.

Zadarski plesni ansambl - Večeras plešemo (Foto:Saša Čuka) Zadarski plesni ansambl - Večeras plešemo

Do sada je održano preko 90 prigodnih plesnih produkcija sa polaznicima plesnih studija Ansambla, a producirano je i oko 50 cjelovečernjih profesionalnih plesnih predstava. Od 2009. godine Zadarski plesni ansambl je organizator međunarodnog festivala suvremenog plesa Monoplay.

Također smo i organizatori  okupljanja zadarske plesne scene pod nazivom Večer plesne minijature. Godinama smo inicijatori i aktivni sudionici obilježavanja Svjetskog dana plesa. Osnivači smo, uz u.o. 21:21 iz Zagreba i edukativne platforme STREAM Zadar koja je postala mjesto susreta i razmjene ideja plesnih umjetnika iz Hrvatske i cijelog svijeta. Aktivni smo članovi Nomadske plesne akademije Hrvatska /Nomad dance academy Croatia/.

Prošle godine Zadarskom plesnom ansamblu je dodjeljena Posebna nagrada strukovnih organizacija suvremenog plesa Republike Hrvatske u sezoni 2015./2016. za izuzetan umjetnički doprinos povodom 25. godišnjice djelovanja, te za sustavan rad na decentralizaciji i profesionalizaciji plesne umjetnosti u Hrvatskoj.


Reci što misliš!