Kultura

ponedjeljak, 27. veljače

Predstavljanje romana "1202." Frane Herende u Gradskoj knjižnici

Predstavljanje romana
Zarko Basic/PIXSELL

U ponedjeljak 27. veljače s početkom u 19 sati, Zadranima će se u Gradskoj knjižnici Zadar po drugi put predstaviti povijesni roman "1202." mladog zadarskog autora Farene Herende.

O romanu će govorit sam autor romana 1202. Frane Herenda, urednica knjige Adriana Piteša, prof. Valentina Mlađen i stručnjak za starofrancuske kronike doc. dr. sc. Patrick Levačić.

Križarska opsada Zadra godine 1202., jedno od najtragičnijih poglavlja višetisućljetne povijesti našeg grada, prošle jeseni dobila je i književnu obradu u romanu mladog zadarskog autora Frane Herende "1202." u izdanju zagrebačkog  Profila.

Roman je vrlo dinamično akcijsko štivo, povijesni roman prepun drame, intriga i diplomatskih spletki o jednoj od ključnih epizoda u povijesti Zadra.

Utemeljen na stvarnim događajima iz doba Četvrtog križarskog pohoda, kada je papa Inocent III. 1198. godine pozvao vojsku u pohod na Svetu Zemlju, roman "1202." opisuje dane koji su prethodili križarskoj opsadi Zadra 1202. godine i neposredno nakon pada grada.

Te je godine Zadar bogat, moćan grad koji otvoreno prkosi Veneciji i Papi te se dugi niz godina uspješno nosi s napadima. No, Četvrtom križarskom pohodu mletačkog dužda Enrica Dandola nije uspio odoliti te je nakon dugotrajne i brutalne opsade koja je trajala od 11. do 18. studenog 1202., opljačkan, razoren i spaljen.

Frane Herenda (1983.) dosad je objavio zbirku pjesama "Daleki vrhovi" (2004.), te je zastupljen u zbirci priča "Ponoćni tulum u školi" (2003.). Knjiga "1202." njegov je romaneskni prvijenac.


Reci što misliš!