Kultura

Izborna skupština

Za novog predsjednika Ogranka Društva hrvatskih književnika Zadar izabran Robert Bacalja

Za novog predsjednika Ogranka Društva hrvatskih književnika Zadar izabran Robert Bacalja

U srijedu 22. veljače 2017. godine, u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru, u dvorani Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja, održana je Izborna skupština Društva hrvatskih književnika, Ogranak Zadar

Rad skupštine počeo je minutom šutnje za nedavno preminulog kolegu, člana Ogranka, književnika Pavla Despota. 

Iscrpan izvještaj o dosadašnjem radu Ogranka DHK Zadar, podnio je dosadašnji, dugogodišnji predsjednik Tomislav Marijan Bilosnić, koji je posebno istakao činjenicu kako zadarski Ogranak ni u jednome slučaju do sad nije od lokalne samouprave ili Mnistarstva kulture RH dobio, doslovno, ni lipe sufinancijskih, ili bilo kakvih drugih poticajnih sredstava.

Rad Ogranka DHK isključivo se bazirao na volonterskoj osnovi, ili rijeđe u suradnji s nekim drugim srodnim udrugama. Pa i u takvim uvjetima Ogranak DHK, u proteklom je razdoblju pokrenuo niz inicijativa i aktivnosti. Kao suizdavač potpisao je više od dvadesetak naslova knjiga svojih članova ili drugih autora. Pokrenuo je i  pet godina za redom državao nacionalnu manifestaciju „Pjesnički koncert u sv. Donatu“, posvećenu Danu Grada Zadra.

Više godina za redom, svakoga četvrtka u Epicentru u Bibinju i Barakudi na Puntamici, održavane su večeri na kojima su nastupali članovi Ogranka DHK i njihovi gosti, upriličen je i velik broj književnih gostovanja i predstavljanja knjiga članova DHK u Zadru, a često i u drugim mjestima u Hrvatskoj. 

Od trenutnih već tradicionalnih manifestacija Ogranka DHK Zadar valja spomenuti nacionalnu pjesničku manifestaciju „Zoranićevo“, koja se po programu svake godine održava u drugome mjestu; međunarodne „Haiku susrete Rena Matoušek“ u suradnji sa Zavičajnim klubom „Janko Mitrović“ u Zelengradu, te posebice poznatu i hvale vrijednu znanstveno-književnu manifestaciju „Zadarski književni krug“ u suradnji sa zadarskom županijom, na kojoj sudjeluje veći  broj znanstvenika, književnih teoretičara, književnika i kritičara iz zemlje i svijeta.

Bilosnić je na kraju istakao kako je ovih dana konačno, uz pomoć Grada Zadra, riješeno i   pitanje prostorija Ogranka DHK Zadar, koje će uskoro biti opremljene i spremne za rad, u suradnji s Hrvatskim filatelističkim društvom Zadar.

Prema izvještaju, koji je jednoglasno prihvaćen, na svoj zahtjev razriješen je dužnosti dosadašnji predsjednik Ogranka DHK Zadar Tomislav Marijan Bilosnić, koji je za novog predsjednika predložio prof. dr. sc. Roberta Bacalju.

Kako nije bilo drugih kandidata, prijedlog da novim predsjednikom Ogranka DHK Zadar bude Robert Bacalja prihvaćen je jednoglasno. U novu upravu Ogranka DHK birani su još i književnici Ivica Matešić Jeremija i Tomislav Marijan Bilosnić.

Robert Bacalja zahvalio se nazočnima na povjerenju i iznio svoj program rada, koji će se bazirati na što široj suradnji sa svim drugim sličnim institucijama i udrugama u Zadru,  domovini, ali i u zemljama u kojima žive Hrvati u rasuću.

Po uspješno održanoj Izbornoj skupštini Ogranka DHK Zadar, u sveučilišnoj knjižnici u Novom kampusu, održan je pjesnički susret sa studentima, na kojemu su nastupili Tomislav Marijan Bilosnić, Slavko Govorčin, Ivica Matešić Jeremija, Ante Tičić, Vinko Hajnc, Sanja Knežević i Robert Bacalja.    
 


Reci što misliš!