Kultura

gradska knjižnica zadar

Predstavljanje povijesnog romana "1202." Frane Herende

Predstavljanje povijesnog romana
Zarko Basic/PIXSELL

Večeras s početkom u 19 sati, Zadranima će se u Gradskoj knjižnici Zadar po drugi put predstaviti povijesni roman "1202." mladog zadarskog autora Farene Herende.

O romanu će govorit sam autor romana 1202. Frane Herenda, urednica knjige Adriana Piteša, prof. Valentina Mlađen i stručnjak za starofrancuske kronike doc. dr. sc. Patrick Levačić.

1202. i kao radio roman na Hrvatskom radiju

Predstavljanju 1202. pridružit će se i Maja Gregl, dramaturginja i dugogodišnja urednica u produkcijskom programu HRT-a, kojoj je u planu u ovoj godini napraviti radio roman na temelju Herendinog 1202. Radio roman uspješno se emitira na HRT radiju od 1972. 

Križarska opsada Zadra godine 1202., jedno od najtragičnijih poglavlja višetisućljetne povijesti našeg grada, prošle jeseni dobila je i književnu obradu u romanu mladog zadarskog autora Frane Herende "1202." u izdanju zagrebačkog  Profila.

Roman je vrlo dinamično akcijsko štivo, povijesni roman prepun drame, intriga i diplomatskih spletki o jednoj od ključnih epizoda u povijesti Zadra.

Utemeljen na stvarnim događajima iz doba Četvrtog križarskog pohoda, kada je papa Inocent III. 1198. godine pozvao vojsku u pohod na Svetu Zemlju, roman "1202." opisuje dane koji su prethodili križarskoj opsadi Zadra 1202. godine i neposredno nakon pada grada.

Te je godine Zadar bogat, moćan grad koji otvoreno prkosi Veneciji i Papi te se dugi niz godina uspješno nosi s napadima. No, Četvrtom križarskom pohodu mletačkog dužda Enrica Dandola nije uspio odoliti te je nakon dugotrajne i brutalne opsade koja je trajala od 11. do 18. studenog 1202., opljačkan, razoren i spaljen.

Frane Herenda (1983.) dosad je objavio zbirku pjesama "Daleki vrhovi" (2004.), te je zastupljen u zbirci priča "Ponoćni tulum u školi" (2003.). Knjiga "1202." njegov je romaneskni prvijenac.


Reci što misliš!