Kultura

144. godišnjica

Centar za ženske studije obilježava rođendan Marije Jurić Zagorke

Centar za ženske studije obilježava rođendan Marije Jurić Zagorke

Centar za ženske studije, koji upravlja Memorijalnim stanom Marije Jurić Zagorke, obilježit će idući tjedan 144. godišnjicu rođenja Marije Jurić Zagorke posebnim programom koji je namijenjen svim uzrastima

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8, bit će otvoren za građanstvo na Zagorkin rođendan u četvrtak, 2. ožujka od 11 do 16 sati, te u nedjelju, 5. ožujka, kada će se prikazati i dokumentarno-igrani film "Zagorka" autorice Biljane Čakić Veselić.
 
U četvrtak će se održati i predavanje Žarke Vujić "Dvije Marije: klaviristica i likovna umjetnica Marija Novaković u svjetlu djelovanja Marije Jurić Zagorke".
 
Marija Novaković (1885-1960) bila je obrazovanjem učiteljica glasovira, no kako je učila i operno pjevanje, u međuratnom životu Njemačke prehranjivala se pjevanjem na različitim pozornicama.
 
Kasnije je svirala glasovir u orkestrima koji su pratili filmske predstave, a od 1932. do kraja života boravila je u zagrebačkoj Klinici za psihijatriju Vrapče.
 
U takvom ograničenom i kontroliranom okolišu počela je likovno stvarati i izgradila raznolik i velik opus outsajderske umjetnosti koji je nekoliko puta izlagan javnosti.
 
"Kako će se o njenom životu i stvaralaštvu govoriti na dan rođenja Marije Jurić Zagorke, važne točke biografije i karakteristike djelovanja potonje značajne žene i književnice poslužit će kao ključ naracije o likovnoj umjetnici i zanimljivoj svjedokinji jednog vremena Mariji Novaković", najavljeno je.
 
Dan kasnije, u petak, u Multimedijalnom institute MAMA, predstavit će se časopis Treća na temu "Migracije: otpor i stradanje".
 
Vikend program uključuje večernju interaktivnu, kostimiranu, edukativnu šetnju "Zagorkina priča", koja će građane voditi Gornjim gradom i mjestima koja su obilježila događaje iz najčitanijeg Zagorkinog djela "Grička vještica".
 


Reci što misliš!