Kultura

drama plus premijerno u hnk zadar

Ovacije za "Ćelavu pjevačicu"!

Ovacije za

"Uhvatiti se" tako zahtjevnog i antologijskog djela kao što je Ćelava pjevačica s ansamblom mladih glumaca koji nemaju iskustva i potpuno zarobiti publiku, zar je to moguće?

Drama Plus, gospođe i gospodo.

Dragi Eugene Ionesco, dragi promicatelju teatra apsurda, mogu reći samo jedno: netko tko nije čitao lektiru možda se nakon sinoćnje premijere Drame Plus predomislio.

Drama plus amaterska je kazališna skupina okupljena oko Vinka Radovčića koji je predstavu režirao i postavio na scenu sa suradnicima Lukom Langom (scenograf), Anitom Goretom (kostimografkinja). No, ono zbog čega je ova predstava, čiji tekst predstavlja totalnu nebulozu razumljivu po pojedinim fragmentima koji se svode na čistu simboliku i asocijaciju, zapravo tako začudna i jako dobra, je - ekipa!

Ekipa mladih glumaca koji su kao u ponajbolje produciranim spooky rock i metal spotovima potpuno okupirali scenu i stvorili nekakav fluid s publikom koja je reagirala na njih spontanim aplauzima, ovacijama i smijehom.

Luka Knez, Matej Frakin, Martin Kranjčec, Domagoj Ikić, Dino Kajić toliko su urnebesni i ''uživljeni'', i očito su sjajno odradili satove poduke scenoskog pokreta s Dariom Devčić, da jednostavno ne možete a da ne zaključite - kazalište je živo.

Njihova je uživancija u tome što rade opipljiva, a definicija dramske linije u režiji Vinka Radovčića evidentna i nepretenciozna. Ton je mračan, bizaran, ali humorom ublažen, bizarnost teksta ima svoju svrhu jer ga mladi glumci interpretiraju svrhovito i bez patetike. U bijelim kutama. Dijagnoza je neizvjesna...

Ima tu i nekoliko nezaboravnih trenutaka koje jako korespondiraju s današnjim vremenom poput referiranja na fenomen poznat kao ''sjedimo zajedno a buljimo u svoje smartphone'', ili ''okidanje'' selfiea pod svaku cijenu, ili pak rastuća popularnost cajki.

Nije to više priča o obitelji Watson i gospodi Martin i Vatrogasnom kapetanu koji je u Zadru bio ni manje ni više nego seksi dama u crvenom na visećem kolutu, to je vrtlog, začarani krug iz kojeg se kristalizira činjenica da se u Ionescovom tekstu danas mogu prepoznati detalji poput našeg raspada razumijevanja, zajedništva, iskrenosti, ljubavi, komunikacije, sućuti.

Na to upućuje i glazba poput "Help" Beatlesa.

A ako smijeh oslobađa i liječi, onda je sinoć svatko od nas bio na zanimljivoj terapiji.


Reci što misliš!