Kultura

najavljujemo

Svjetski dan kazališta za djecu i mlade i Dan Lutkarstva obilježava se u Kazalištu lutaka Zadar

Svjetski dan kazališta za djecu i mlade i Dan Lutkarstva obilježava se u Kazalištu lutaka Zadar
Iva Perinčić

Zadarsko Kazalište lutaka pripremilo je odličan program za sve posjetitelje 20. ožujka kada se obilježava Svjetski dan kazališta za djecu i mlade i Dan Lutkarstva

Hrvatski centar Assitej, 20. ožujka obilježava Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, pod sloganom „Povedite dijete u kazalište“. 

Ove godine hrvatsku  poruku napisala je Marija Sekelez,  naša istaknuta glumica i dugogodišnja ravnateljica Gradskog kazališta Žar ptica u Zagrebu. Središnju svečanost HC Assitej  organizira  u suradnji sa Gradskim kazalištem TREŠNJA u Zagrebu, te Hrvatskim centrom Unima, koji 21. ožujka obilježava Svjetski dan lutkarstva u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem lutaka.

Kazalište lutaka Zadar povodom Svjetskog dana kazališta 20.ožujka za sve svoje posjetitelje u 11 sati  pripremilo je predstavu  „Karlson s krova “.

Predstavi  prethodi čitanje tradicionalnih poruka  povodom  obilježavanja  Svjetskog dana kazališta.

Nakon predstave svi posjetitelji imati će priliku družiti se s glumcima i lutkama uz čitanje priče.

Taj dan KLZ  otvara svoja vrata  kako bi na trenutak približili  kazališnu umjetnost svim svojim  posjetiteljima. Biti će organiziran mini domjenak kako bi se svi lijepo zabavili.  

Program se nastavlja u 18 h  kada će  mali polaznici  dramsko lutkarske radionice Donatoline 1  pred svojom publikom  izvesti  predstavu „Panika u Mrazogradu“.  

Pod vodstvom Davora Grzunov također se  pridružuju i najmlađi  polaznici dječjeg zbora „Tintilinić“, koji  će nam prije same predstave  otpjevati pjesme iz svog repertoara.

Diljem svijeta 21. ožujka obilježava se Svjetski dan lutkarstva. Hrvatski centar Unima svake godine slavi ovaj dan u drugom gradu. Izvode se besplatne predstave, održavaju radionice, izložbe i okrugli stolovi, čitaju se poruke istknutih umjetnika iz područja lutkarstva. Ove godine hrvatsku poruku napisao je Himzo Nuhanović, redatelj, dramaturg i producent, jedan od osnivača Vukovarskog lutkarskog proljeća.  Svjetsku poruku napisala je  Nancy Lohman Staub. Bila je potpredsjednica Svjetske UNIMA- i jedna od urednika Svjetske enciklopedije lutkarstva. Ove godine središnja proslava održati će se u Zagrebu u organizaciji Zagrebačkog kazališta lutaka i Hrvatskog centra Unima.

Želeći sretan Svjetski dan lutkarstva  u  Kazalištu  je organiziran dolazak vrtićkih skupina  na predstavu  „Karlson s krova“ u 9:30 h , a nakon predstave djeca i vrtićke grupe imati  će se  priliku  podružiti s lutkama i glumcima uz slikanje i tortu.

I ove godine angažiran je profesionalni fotograf  koji će zabilježiti  zajedničke trenutke  i svaki vrtić će  dobiti po jedan CD sa zajedničkim fotografijama.


Reci što misliš!