Kultura

dvodnevna svečanost

50. Obljetnica Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika u OŠ Smiljevac

50. Obljetnica Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika u OŠ Smiljevac

U Osnovnoj školi Smiljevac u povodu obilježavanja 50. obljetnice Deklaracije o položaju i nazivu hrvatskoga književnoga jezika, u sklopu Dana hrvatskoga jezika, održat će se dvodnevna svečanost

 Prvu večer gostuje prof. dr. sc. Sanda Ham, priznata hrvatska jezikoslovka sa Sveučilišta u Osijeku.

Pozdravno pismo uputio je i akademik Radoslav Katičić.  

Na skupu te večeri bit će stotinjak učitelja gotovo iz cijele Hrvatske.

Prof. dr. sc. Srećko Listeš, viši savjetnik AZZO I Predsjednik Društva profesora hrvatskoga jezika, suorganizator je prve večeri.

Skupu će se obratiti i prof. dr.sc. Ante Žužul, predsjednik Nadzornoga odbora Školske knjige i svjedok vremena u kojemu je nastala Deklaracija.

Glazbeni će gost biti Ibrica Jusić s pjesmom Trubač sa Seine, pjesmom koja je svojevrsna oda hrvatskome jeziku i himna hrvatske emigracije.

Važno je dodati da će se tu večer pročitati i pismo Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović koja je izrazila potporu za ideju.

Drugu večer kraće izlaganje imat će gradišćanska Hrvatica prof. dr. sc. Andrea Zorka Kinda Berlakovich, s Bečke slavistike koja je odnedavno predstojnica Katedre  za hrvatski jezik u Željeznom, u Gradišću, što je vrlo važan događaj za naše Hrvate u Austriji. Osim njih, na drugoj će večeri nazočiti i prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Zadarskoga sveučilišta i predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, što ga je imenovao premijer Andrej Plenković.

Ona će održati pozdravni govor. Na toj će večeri  nastupiti klape Bibinje, Munita, A.K.A Crescendo, bibinjskim pjesnik  te učenici gosti s kajkavskoga područja, kao i učenici s prigodnim programom posvećenim hrvatskome jeziku.

Deklaracija je potpisana upravo na današnji dan, 17. 3. 1967. godine, prije pedeset godina. Jezik je jedan od simbola nacionalne samostalnosti jednoga naroda, jedne zemlje, a dugogodišnja borba za hrvatski jezik rezultirala je potpisivanjem Deklaracije kojom je osamnaest znanstvenih i kulturnih hrvatskih ustanova zatražilo vlastito nacionalno ime jezika kojim se hrvatski narod služi i primjenu hrvatskoga jezika u školama, medijima, javnome i političkom životu.

 


Reci što misliš!