Kultura

montažstroj

Tihana Lazović u cross-media projektu "Cijankalij §218"

Tihana Lazović u cross-media projektu

Umjetnički kolektiv MONTAЖ$TROJ predstavio je cross-media projekt CIJANKALIJ §218, koji je hrvatska praizvedba kultne njemačke drame Friedricha Wolfa iz 1929. godine.

Drama je bila oružje borbe za ženska i radnička prava, a nastala je u okviru sklopu velikog društvenog pokreta za legalizaciju pobačaja u Njemačkoj.

Cross-media projekt sastoji se od zvučne rekonstrukcije drame CIJANKALIJ §218 koja će biti objavljena uz uvodnu, u 8 epizoda.  Prva epizoda je objavljena na sam Dan žena, 8. ožujka a ostalih sedam biter objavljene tijekom sljedećih 40 dana.

Uz zvučnu rekonstrukciju, projekt sadrži audiovizualne i tekstualne sadržaje koji će biti postepeno objavljeni na službenoj stranici projekta http://cijankalij.montazstroj.hr/.

Uvod

#cijankalij - uvod SLUŠAJ!

"Trudnica koja namjerno pobaci ili ubije svoj plod u utrobi kažnjava se kaznom zatvora do 5 godina. Iste kaznene odredbe primjenjuju se na onog koji je na njoj primijenio ili joj je omogućio sredstva za počinjenje abortusa." (§218 Kaznenog zakonika Njemačkoga carstva.)

1. epizoda

Berlin, radnička četvrt Wedding, 1929. godina. Skupina radnika okuplja se u kuhinji Majke Fent. Njezina najstarija kći, Hete (Tihana Lazović) te mladi radnik Paul (Adrian Pezdirc), stalno su zaposleni i jedini su koji donose hranu na stol.

Hete otkriva Paulu vijest koja će promijeniti njihove živote.

#cijankalij - epizoda 1/8 SLUŠAJ!


Reci što misliš!