Kultura

zaštita spomenika

Sedam zemalja i privatni donator obećali 75 milijuna dolara za baštinu koju ugrožava terorizam

Sedam zemalja i privatni donator obećali 75 milijuna dolara za baštinu koju ugrožava terorizam
PIXSELL/ILUSTRACIJA

Cilj novog partnerstva je skupiti do 2019. 100 milijuna dolara, od kojih su dosad osigurane tri četvrtine

Sedam zemalja među kojima su Francuska, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati i jedan privatni donator, pokrenuli su u ponedjeljak međunarodno partnerstvo za zaštitu kulturne baštine ugrožene ratom i terorizmom i obećali su u svrhu zaštite dobara skupiti 75 milijuna dolara.

Ideja za tu inicijativu je nastala prije dvije godine, 18. ožujka 2015., tijekom posjeta Louvreu francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, koji je upozoravao da džihadistička skupina Islamska država i sirijski režim ugrožavaju arheološka nalazišta.

Upravo u trenutku dok je Hollande govorio, džihadisti su izvršili napad na muzej Bardo u glavnom gradu Tunisa tijekom kojeg je ubijeno 20 osoba.

Cilj novog partnerstva je skupiti do 2019. 100 milijuna dolara, od kojih su dosad osigurane tri četvrtine.

Francuska je potvrdila da će osigurati 30 milijuna dolara, Ujedinjeni Arapski Emirati su najavili 15 milijuna, Saudijska Arabija 20, Kuvajt 5, Luksemburg 3 i Maroko 1,5 milijuna dolara.

Pridružit će im se američki filantrop Tom Kaplan, čija je zbirka remek-djela nizozemskih slikara 17. stoljeća trenutačno izložena u Louvreu. Kaplan će donirati milijun dolara. 

Osim skupljanja sredstava kojima će se financirati akcije borbe protiv trgovine kulturnim dobrima i pokrenuti operacije obnove, osnovat će se i međunarodna mreža skloništa u koja će nacionalni muzeji i treće zemlje moći skloniti ugrožena djela.

Prve akcije bi trebale biti pokrenute do sredine 2017.

"Najhitniji je Irak, a slijede Mali, Afganistan, Jemen i Sirija", naglasio je Francois Hollande u ponedjeljak u Louvreu.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da jednoglasno usvoji rezoluciju o zaštiti baštine čovječanstva koju će Francuska i Italija predstaviti pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Džihadistička uništavanja su počela u ožujku 2001. kada su talibani u Bamijanu u Afganistanu uništili Budine kipove, izazivajući nevjericu u međunarodnoj javnosti. No nakon toga su nepovratno uništeni i mnogi drugi kulturni spomenici.

IS, Al Kaida i njihovi pristaše razarali su antičke spomenike u Palmiri, Ninivi i Hatri, mauzoleje u Timbuktutu, muzej u Mosulu i druge bisere kulturne baštine.


Reci što misliš!