Kultura

U sklopu Festivala hrvatske drame

Marulićevi dani objavljuju poziv za polaznike radionice dramskog pisanja

Marulićevi dani objavljuju poziv za polaznike radionice dramskog pisanja
Goran Jakus/PIXSELL

U sklopu Festivala hrvatske drame 27. Marulićevi dani od 21 – 28. travnja 2017. u Hrvatskom narodnom kazalištu Split održat će se Radionica dramskog pisanja koju će voditi Tomislav Zajec

Tomislav Zajec peterostruki je dobitnik nagrade za novi dramski tekst Ministarstva kulture RH Marin Držić, a njegove su drame premijerno izvedene u deset zemalja. Docent je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, odsjek Dramaturgija.

U radionici može sudjelovati do osam polaznika, bez obzira na godine ili spol, a odabrat će ih između prijavljenih voditelj radionice. Sudjelovanje u radionici za odabrane polaznike je besplatno. Radionica će se odvijati u dva termina dnevno.

Zainteresirani kandidati se prijavljuju na mail adresu drama@hnk-split.hr s naznakom „Za dramsku radionicu“. Prijavi je potrebno priložiti kratki životopis i sinopsis  za dramsku situaciju, do jedne stranice teksta,  temeljem dva zadana i povezana parametra:

  1. prostor
  2. okolnost

Odabir prostora i okolnosti prepušten je samim polaznicima.

Prvi primjer:

a)         prostor – aerodrom

b)         okolnost – nevrijeme

Objašnjenje:

U drami Krijesnice (2007) dramske spisateljice Tene Štivičić, likovi su zbog izvanrednih okolnosti prisiljeni provesti neko vrijeme u hladnim i bezličnim aerodromskim čekaonicama, pri čemu nekoliko slučajnih susreta te neka stara poznanstva počinju ispisivati kolektivnu priču o samoći i nepripadanju

Drugi primjer:

a)         prostor – čekaonica na urologiji

b)         okolnost – čekanje na pregled

Objašnjenje:

Što se dogodi u situaciji u kojoj se u jednoj bolničkoj čekaonici nađu dva muškarca, od 34 i 45 godina, koji se međusobno ne poznaju, te žena od 35 godina koja poznaje obojicu.

Prijave se primaju do: 10. travnja 2017., a popis odabranih polaznika bit će objavljen: 14. travnja 2017., na mrežnim stranicama Kazališta.

Za eventualna pitanja zainteresirani polaznici mogu se javiti na mail drama@hnk-split.hr

Preporučena literatura za rad na sinopsisu: Tomislav Zajec Pravila igre – od prve ideje do dramskog teksta, VBZ, 2012.


Reci što misliš!