Kultura

Jazz.hr/Proljeće

Nastupima izuzetnih jazz glazbenika završio festival Jazz.hr/Proljeće

Nastupima izuzetnih jazz glazbenika završio festival Jazz.hr/Proljeće
Foto: Mario Juričić

Ovaj je vikend bio obilježen nastupima izuzetnih jazz glazbenika. U petak, 24. ožujka nastupom na festivalu Hrvatskog društva skladatelja Jazz.hr/Proljeće, Zagreb Jazz Portrait, najdugovječniji domaći jazz sastav proslavio je 25. obljetnicu djelovanja.

Izvanredni muzičari ovoga su puta predstavili autorske skladbe članova sastava koji danas čine gitarist Mario Igrec, saksofonist Saša Nestorović, kontrabasist Nenad Jura Vrandečić, bubnjar Borna Šercar te pijanist Hrvoje Galler koji se bandu pridružio 2011. godine čime je tradicionalni jazz kvartet proširen u kvintet.

Poštovanje prema specifičnostima svakog instrumenta te nosivoj melodiji, dar za improvizaciju te tehnička suverenost odlike su njihovih skladbi, kao i njihove svirke. Dan kasnije, Portretovci su održali i radionicu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu prenoseći svoje bogato koncertantno iskustvo studentima i mladim jazz glazbenicima.

Subota, 25. ožujka, ujedno i posljednja večer festivala Jazz.hr/Proljeće, bila je rezervirana za pjevača jazza, r'n'b i soula, Tonyja Momrellea čijem se glasu divi i Stevie Wonder. Francesco Mendolia, bubnjar koji je apsolutno dominirao izvedbom, Emiliano Pari, izvrstan pijanist na klavijaturama, bravurozni gitarist Christian Mendoza te bas gitarist Julian Crampton, pratili su odlično raspoloženog Momrellea.

Vokal koji je istovremeno pun, zaobljen i pršti energijom, improvizacije i složene vokalize izvodi bez poteškoća, plijeni i svojom zaraznom pozitivnom energijom koju odašilje svakom izvedenom skladbom. Rijetko uspješan koncert na kojem je publika pljeskala, plesala, pjevala: ukratko, uživala tijekom gotovo dva sata svirke.
 


Reci što misliš!