Kultura

utorak 11. travnja

Premijera predstave Petar Pan 11. travnja u HNK Zadar

Premijera predstave Petar Pan 11. travnja u HNK Zadar

U utorak 11. travnja 2017. godine s početkom u 19 sati u HNK Zadar održat će se premijera predstave "Petar Pan" kazališne skupine "Igrajmo se" u režiji Lucije Bajlo

Predstava Petar Pan temeljena je na istoimenom romanu J.M. Barriea (kazališna predstava premijerno izvedena 1904. godine, a roman objavljen 1911.). Već prva rečenica, koja kaže da „sva djeca, osim jednog djeteta, kad-tad odrastu“ ,obećava uzbudljivu i posebnu priču. O

va neuobičajena bajka upoznaje nas s likom, antijunakom Petrom Panom, dječakom koji je mudar i drzak, hrabar i ranjiv u isto vrijeme. On pomiče granice, živi drugačije i jednostavno – ne želi odrasti. Uz likove poput vile Zvončice, kapetana Kuke i  djevojke Wendy priča o Petru Panu postaje nezaboravna pustolovina koja će nas odvesti na mjesta koja može stvoriti samo mašta.

Petar Pan

Redateljica: Lucija Bajlo

Producentica: Matija Šango Šimurina

Voditeljica: Ana Šarić

Dramaturgija i odabir glazbe: Lucija Bajlo

Kostimografkinja: Anita Goreta

Scenograf: Dragan Sinovčić

Majstor svjetla: Ivo Nižić

Majstor tona: Luka Klečina

Roman Petar Pan je lektirni naslov za 3. razred osnovne škole. 

Predstava je sufinancirana od Grada Zadra i Zadarske županije.

Udruga

Kazališnu udrugu Igrajmo se osnovala je Matija Šango Šimurina sa suradnicima 2003. godine u Zadru i od tada se bavi kazališnom edukacijom djece i mladih. Udruga ima četiri grupe različitih uzrasta, od prvog razreda osnovne škole do četvrtog srednje.

Redateljica

Lucija Bajlo je profesorica hrvatskog jezika i književnosti te dramska voditeljica u kazališnoj udruzi Igrajmo se. Predstava Petar Pan obilježit će 10 godina rada u kazališnoj edukaciji u sklopu kazališne udruge Igrajmo se Zadar. Dosadašnje predstave: Ogledalce (prema tekstu Grigora Viteza, 2007.), Mislav u svijetu bajki (2008.), Ljudi koji me okružuju (2009.), Ćup (prema tekstu T.M. Plauta Škrtac, manifestacija Zadar čita, 2010.), Iznad oblaka (2011.), Emil i detektivi (prema tekstu Erica Kästnera, 2012.), Mjesto za dvoje (2013.), Moram ti nešto reći (2013.), Revolucija (2014.), Prijatelju (2015.), U sjeni (2015.) i Tko i što brani (2016.).

Glumci

U predstavi glume svi glumci i glumice Udruge. Najmlađi utjelovljuju vile i vilenjake, druga grupa je preuzela uloge izgubljene djece, te Petra Pana (Matej Kolega), Zvončice (Elena Lombardić), Wendy (Ivana Bobić), Johna (Jakov Vodopija) i Michaela (Frane Surać). Grupa koja okuplja sedmaše i osmaše utjelovljuje indijansko pleme Piknjice te njihovu princezu Tigrastog Ljiljana (Ema Erceg). Najstarija grupa, ona srednjoškolskog uzrasta, utjelovljuju roditelje Darling (Ante Parunov i Ivana Marčina), gusare na čelu s oštrom kapetanicom Kukom (Patricija Sakić) te sirene, vladarice Lagune sirena.

Suradnici

Kostimografiju predstave potpisuje Anita Goreta. To je nastavak suradnje od prošlogodišnje predstave Kao godišnja doba (r.Matija Šango Šimurina). Anita pronalazi originalna i kreativna rješenja za zamišljene kostime i zato je izvrsna suradnica koja u potpunosti prati duh naše Udruge.

Scenografiju potpisuje Dragan Sinovčić iz Kazališta lutaka. Bogata ručno izrađena scenografija donosi atmosferu Nidgjezemske, zemlje u kojoj je sve onako kako djeca sanjaju. Prirodno, šareno i detaljno.

Majstor svjetla je naš dugogodišnji suradnik Ivo Nižić. On je od 1975., kad je počeo raditi u Kazalištu lutaka, vodeći dizajner svjetla u Hrvatskoj. Dobio je više nagrada za oblikovanje svjetla (Priče iz djetinjstva Nikole Tesle, 1983., Zvjezdan, 1995., Robinzon, 2003., Ljepotica i zvijer, 2003.).

Za oblikovanje tona zaslužan je, kao i u zadnjih nekoliko predstava, mladi zadarski glazbenik Luka Klečina.

Matiji i Luciji se ove godine u kazališnoj edukaciji s djecom pridružila i Ana Šarić, mlada profesorica hrvatskog jezika i književnosti.

Crtež za plakat nacrtao je svestrani mladi umjetnik Marin Franić, koji stvara pod pseudonimom Blind Artist, Tvornica mašte. On je kreativac koji svoju ljubav prema nestvarnim stvorenjima pretvara u stvarne i živopisne crteže. Autor je i leksikona za djecu Moj razred u izdanju izdavačke kuće Forum. Piše priče na dijalektu i standardnom književnom jeziku.

Službena fotografkinja predstave je Iva Perinčić, a snimatelji Leo Dovranić i Vito Dovranić.


Reci što misliš!