Kultura

Ubojstvo u klubu quasimodo

Pištolj, kravata i mrtva plavuša

Pištolj, kravata i mrtva plavuša
Željko Karavida

''Ubojstvo u klubu Quasimodo", nova predstava u HNK Zadar, niz je pretpostavki, svojevrsna suspense drama, ili možda pak trash psihotriler s elementima fantastike i crnog humora

Nedefinirano, u svakom slučaju. Koprodukcija je to zadarskog kazališta i splitske Playdrame.

Otvorena je to predstava za interpretacije do beskraja.

Znamo samo da je netko - Joe 1 ili Joe 2, Elvis Bošnjak i Alen Liverić, u klubu Quasimodo ubio plavušu.

Predstava započinje pjesmom Blue velvet, a premisa je svima poznata - to je pjesma He Joe, (gdje ideš s tim pištoljem u ruci?) 

Scenografija je zanimljiva i efektna, a malu ulogu u predstavi ima i Justina Vojaković Fingler kao femme fatale

Joe (Bošnjak) naime nema pojma kako se pištolj uopće našao u njegovoj ruci, ali zna da iza šanka kluba čiji je vlasnik leži nepomično tijelo plavuše s crvenom kravatom u ruci. Istom onom koju na posao vječno nosi njegov najbolji prijatelj, imenjak Joe (Liverić).

I tako kreće show...noćna mora...apsurdna situacija... a publika sjedi tik do ove jezične igre; nalazi se na pozornici, gotovo dodiruje glumce koji se vole, mrze, smiju, plaču, piju,...i nikako ne mogu dokučiti tko je mrtva plavuša. Žena Joea 1? Žena Joea 2? Ili pak neka treća žena? Sve su plavuše slične...?

Sulud i apsurdan dijalog prepun je maglovitih sjećanja; osjećaja i nedoumice, je li plavušu ubio Joe 1 ili Joe 2, tko je ona, jeli uopće mrtva ili su oni mrtvi i nalaze se u noćnoj mori, čistilištu, snu? 

Elvis Bošnjak i Alen Liverić u ovoj su se predstavi poigrali smrću, tekst je oblikovan pomalo poput Harmsovih priča, a atmosfera podjeća na noir film. Sve su to neki od elemenata na kojima je Bošnjak kao autor teksta, gradio predstavu, a režiju potpisuje Nenni Delmestre.

"Ubojstvo u klubu Quasimodo" pogledajte i večeras u 20 sati u HNK Zadar i doznajte...sve!


Reci što misliš!