Kultura

Dani kršćanske kulture

Održan program "Split na Dujmovu tragu – kultura gostoljubivosti u gradu izbjeglica, pridošlica i putnika"

Održan program

Povod organiziranju programa posvećenoga sv. Dujmu upravo je 1713. obljetnica Dujmova mučeništva koji je 10. travnja 304. godine pogubljen

U župnoj dvorani katedrale sv. Dujma 10. travnja u sklopu manifestacije "Dani kršćanske kulture", a u organizaciji agencije specijalizirane za organizaciju kršćanskih hodočašća i putovanja tragom vjere i kulture ICHTIS Travel, održan je program pod nazivom "Split na Dujmovu tragu – kultura gostoljubivosti u gradu izbjeglica, pridošlica i putnika". Tom prigodom stručno vodstvo kroz program bili su licencirani vodiči Nataša Bulić i Danko Kovačević. Program koji je započeo na splitskom Peristilu, nastavio se u župnoj dvorani te završio u katedrali sv. Duje.

Povod organiziranju programa posvećenoga sv. Dujmu upravo je 1713. obljetnica Dujmova  mučeništva koji je 10. travnja 304. godine pogubljen kao salonitanski biskup, za vrijeme progona kršćana u Dioklecijanovo doba. Premješten je u splitsku prvostolnicu u 7. stoljeću, zahvaljujući biskupu Ivanu Ravenjaninu, a spomendan mu se svečano slavi 7. svibnja.

U kontekstu suvremenih migracija i progona stanovništva iz Sirije, iz koje je u 4. stoljeću došao i sam Dujam, misionar i učenik sv. Petra, u sklopu ovoga programa vodiči Bulić i Kovačević istaknuli su važnost promišljanja i propitkivanja o istinskom identitetu Splita i njegovih građana po uzoru na njihova nebeskoga zaštitnika, uz refleksiju povijesnoga naslijeđa grada na vjetrometini svjetova. S posebnim osvrtom na prilike ekonomskih i turističkih migracija, koje dolaze u prvi plan po pitanju gostoljubivosti, istaknuta je važnost otvorenosti za drugoga kako bi ga se upoznalo i primilo.

Također, možda i još primarnije, istaknuta je važnost prihvaćanja vlastitih sugrađana u kontekstu sve češćih unutarnjih migracija stanovništva u potrazi za boljim životom, školovanjem, zdravstvenom skrbi, stanovanjem, poslom itd. U tom kontekstu, odgovor na pitanje: "Tko su kršćani u svojoj biti?! Po naravi i sami izbjeglice, putnici, selioci, pridošlice čija je domovina na nebesima", svatko treba potražiti za sebe, a prvotno mjesto za odgovor trebalo bi biti u susretu sa sv. Dujmom u splitskoj katedrali, upravo zbog izvanredne poruke njegova životnog puta koji je završio svjedočkom i mučeničkom smrću u vrijeme Dioklecijana. Upravo u srcu Dioklecijanove palače danas počiva kao patron katedrale i Dujmova grada, u isto vrijeme pridošlica i domaćin.


Reci što misliš!