Kultura

marulićevi dani

Otvoreni 27. Marulićevi dani

Otvoreni 27. Marulićevi dani
Promo

Festival hrvatske drame 27. Marulićevi dani svečano je otvoren u petak navečer u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) predstavom 'Tri zime' autorice Tene Štivičić, u režiji Ivice Buljana i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) iz Zagreba.

Na ovogodišnjim Marulićevim danima, koji će trajati do 28. travnja, bit će izvedeno devet predstava u službenoj konkurenciji, a osim hrvatskih kazališta, kao koproducenti sudjeluju i kazališta iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Švicarske i BiH. Na svečanosti otvaranja 27. Marulićevih dana uručene su i nagrade 'Marin Držić' za 2016. godinu koje tradicionalno od 1991. godine dodjeljuje Ministarstvo kulture.

Prva nagrada pripala je Davoru Špišiću za dramski tekst 'Zidarija', drugu nagradu ravnopravno dijele drame 'Kad je stao svijet' Dore Delbianco i 'Stela, poplava' Dina Pešuta, dok su trećenagrađene drame 'Podmornica' Marine Vujčić i 'Paščad' Damira Markovine. Zahvaljujući na priznanjima prvonagrađeni Špišić, koji je ujedno i otvorio ovogodišnje Marulićeve dane, istaknuo je kako živimo u strašnom vremenu poniženih i destruiranih svih mogućih vrijednosti proizvodnje života i društva uopće. Trećenagrađena Marina Vujčić se, obraćajući se nazočnima, zahvalila Ministarstvu kulture što je uspjelo održati nagradu 'Marin Držić' u ovom, kako se izrazila, 'kulturi nesklonom vremenu', ali je i upozorila na zapostavljanje drugonagrađenih i trećenagrađenih. 

'Upozorila bih na poraznu statistiku da mnogi drugonagrađeni i trećenagrađeni tekstovi koji su dobili nagradu 'Marin Držić' ostanu ne samo nepostavljeni, nego i nepročitani jer nikad ih nitko ne zatraži od autora za čitanje. Pozivam redatelje, ravnatelje kazališta, dramaturge, ljude koji kreiraju repertoar domaćeg (hrvatskog) teatra, da pokažu elementarnu znatiželju za ono o čemu hrvatski dramatičari danas pišu', rekla je Vujčić. Predstava 'Tri zime' Tene Štivičić, koja je izvedena na otvaranju 27. Marulićevih dana, dramski je tekst koji je svoju praizvedbu doživio na pozornici londonskog National Theatrea.

Redatelj Ivica Buljan predstavu 'Tri zime' je prvi put u Hrvatskoj prošle godine postavio na sceni zagrebačkog HNK. Redatelj je, po riječima Igora Ružića, izbornika ovogodišnjih Marulićevih dana, 'ovu briljantno izbrušenu priču o tri generacije žena jedne obitelji nad kojima se, i koje, prelamaju političke, društvene i ekonomske okolnosti, postavio vješto meandrirajući između poštivanja teksta i vlastite poetike, što je, u spoju s nadahnutim ansamblom, stvorilo veliku predstavu'. 

Kako je navedeno u materijalu za predstavu, Tena Štivičić u svojoj je drami hrabro predstavila prijelomne trenutke svoje osobne i hrvatske povijesti. U drami koja prati sudbine četiriju naraštaja žena povezanih jednom kućom, autorica kao ishodište uzima priču iz vlastite obitelji, prateći životne etape svojih junaka u različitim društvenim i političkim promjenama, kroz ratove i nepostojani mir.

Ono što preživi jest i glavna poruka komada, a to je vjera u život i neiscrpna snaga žene za nove početke. Predstava je do sada postigla uspjeh na gostovanjima u Slovenskome narodnom gledališču u Mariboru, Teatru Ulysses na Brijunima, Internacionalnom teatarskom festivalu MES u Sarajevu, gdje je osvojila nagradu žirija za najbolju predstavu, Cankarjevom domu u Ljubljani, a poseban uspjeh predstavlja sudjelovanje na 9. međunarodnom kazališnom festivalu Hanoch Levin u Izraelu krajem prošle godine.

Glumački ansambl predstave čine Alma Prica, Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Nina Violić, Franjo Kuhar, Siniša Popović, Mada Peršić, Silvio Vovk i Slavko Juraga.
 


Reci što misliš!