Kultura

2 otoka- 4 zbora

Četiri otočna zbora nastupila na Uskrsnom koncertu u Preku

Četiri otočna zbora nastupila na Uskrsnom koncertu u Preku
Naši školji

Dva otoka i četiri zbora ujedinjena u Uskrsnom koncertu u župnoj crkvi Gospe od Ružarija u Preku! Na radost domaćina i gostiju koji su gotovo do posljednjeg mjesta u nedjelju navečer ispunili prešku crkvu i uživali u zborskom crkvenom pjevanju.

Koncert je otvorio Mješoviti zbor sv. Cecilije Župe Preko, gdje se zborsko crkveno pjevanje njeguje već cijelo stoljeće, zahvaljujući ponajprije franjevcima trećoredcima na Školjiću i časnim sestrama Kćeri milosrđa koje su djelovale u Preku. U današnjem sastavu zbor postoji dvadesetak godina njegujući različite crkvene napjeve, ali pjevajući i novije skladbe u glazbeno-scenskim predstavama i oratorijima prof. Ive Nižića, koje redovito izvodi u sklopu Pasionske baštine u Zagrebu i diljem Hrvatske. Sadašnja voditeljica i dirigentica dugogodišnja je članica zbora Milena Brižić.

Kali je predstavio zbor Župe sv. Lovre, koji ima dugu tradiciju, još iz vremena dok su u mjestu bile časne sestre. Kad su 2004. godine časne napustile Kali, zbor je preuzeo Marinko Rušev Bepo. Osim dvoglasja, troglasja i četveroglasja, zbog prakticira i njeguje  glagoljaško pjevanje. Obnovio je glagoljašku misu koju izvodi svake druge nedjelje u mjesecu, kao i glagoljaške napjeve.

Iz Ugljana je stigao Zbor Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, osnovan prije 11 godina, a broji oko 15 članova. Članovi zbora su vrijedni i odgovorni, a voditeljica je časna sestraKkrešimira Zanki.

Otok Pašman i Tkon predstavili su Pučki pjevači sv. Tome Apostola, koji djeluju već pet godina pod vodstvom Marinka Ruševa Bepa. Njeguju tradicionalne glagoljaške napjeve tkonske mise, kao i obredne napjeve koje su 2015. godine snimili na nosač zvuka kako bi svoju baštinu sačuvali od zaborava. Te godine dobili su i priznanje Hrvatski otočni proizvod za nematerijalnu kulturnu baštinu.

Organizatori koncerta bili su Župa Preko i Mješoviti zbor sv. Cecilije, a pokrovitelji Općina Preko i TZO Preko, prenose Naši školji.


Reci što misliš!