Kultura

boris bakal

Bitka na Neretvi na 27. Marulićevim danima

Bitka na Neretvi na 27. Marulićevim danima
brodportal.hr

„Nadpovijesni i metadramski antispektakl“ Bitka na Neretvi, autorski projekt Borisa Bakala u produkciji umjetničke platforme Bacači sjenki na programu je 27. Marulićevih dana u utorak 25. travnja s početkom u 19 sati u Multimedijalnom kulturnom centru

Bitka na Neretvi naprasno je neprekinut i nedosljedan scenski dijalog dvoje ljudi u potrazi za samim sobom. Po riječima autora predstave „to je pokušaj promišljanja pojmova i ponuda sreće, emancipacije, slobode, sigurnosti, odgovornosti i budućnosti u doba permanentnog dokidanja i pretpostavljanja dijaloga i smisla. Ta potraga, ona je i zamišljeno i stvarno promišljanje zelene doline suvremenosti u događajnom prostoru-instrumentu scene koja je u mogućnosti promišljati sve.“

Tijekom ove 75-minutne predstave Boris Bakal i likovni umjetnik Leo Vukelić razgovaraju o ovoj slavnoj bitci Drugog svjetskog rata. Počevši od poznatog istoimenog filma Veljka Bulajića tema njihovog razgovora širi se na vojne motive i okolnosti same bitke, te odlazi u razgovor o brojnim sudbinama sudionika, ponajviše članova uže i šire obitelji dvojice izvođača. „ Istodobno i satirična refleksija i zaziv „kraja povijesti“, Bitka na Neretvi je i farsa autobiografije i groteska trenutka u kojem živimo, iako taj trenutak ne prolazi već desetljećima, ako ne i stoljećima“ kaže o predstavi izbornik 27. Marulićevih dana Igor Ružić.

Bacači sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna umjetnička platforma iz Zagreba koja je u svom 16-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 3 kontinenta.

Predstava je do sada igrala na brojnim festivalima i manifestacijama: Fen (Opatija), Europska noć kazališta (Slavonski Brod), Akto (Bitola), Fiat (Podgorica), Urban Hum (Kotor), ArtAkt 3 (Zadar), Fani (Kutina), Perforacije (Zagreb) i Pop Up (Skopje). 


Reci što misliš!