Kultura

marko sladoljev

Sladoljev predstavio program za kulturu

Sladoljev predstavio program za kulturu
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Mostov kandidat za gradonačelnika Zagreba Marko Sladoljev u ponedjeljak je predstavljajući program za kulturu istaknuo da bi ukinuo naknade vijećnicima mjesnih odbora, ali i političarima u školskim i vrtićkim odborima, a tako ušteđenih više od 100 milijuna kuna u četiri godine, uložio bi u obrazovanje, kulturu, rekreativni sport, što je okosnica njegovog programa.

"Gradski ured za kulturu ima 550 milijuna kuna za rješavanje postojećih problema, a zbog loše kadrovske politike ništa se ne može riješiti. Naš program će se bazirati na transparentnom i racionalnom upravljanju novca Grada Zagreba. Moj prvi potez bit će ukidanje naknada vijećnicima mjesnih odbora i političarima u školskim i vrtićkim odborima, a radi se o 28 milijuna kuna godišnje, više od 100 milijuna u četiri godine, koje odlaze na političare koji ne odlučuju. Taj bi novac uložili u obrazovanje, kulturu, rekreativni sport i to je okosnica našeg programa", istaknuo je.

Gradski ured za kulturu ima enormna sredstva koja troši netransparentno, rekao je Sladoljev i naglasio kako je na djelu političko 'uhljebljivanje' gdje u pitanju nije struka nego politika. Poručio je da građani uplaćuju najveći prirez u Hrvatskoj, od 18 posto, pa stoga moraju znati gdje novac ide.

Dodaje da kao gradonačelnik neće dopustiti da se kultni klubovi kao što je Jabuka devastiraju i zatvaraju zbog loše politike, a kao primjer naveo i Kino Tuškanac. Kazavši da borba počinje u svibnju, pozvao je građane da se bore za svoje parkove, klubove i kulturu. 

Konferencija za medije održala se ispred najstarijeg zagrebačkog kluba Jabuka, kako bi se upozorilo na zapostavljanje simbola nekadašnje razvijene urbane kulture.

Autor programa kulture glumac Siniša Ružić istaknuo je kako je problem u nedjelotvornom i tromom sustavu te kadroviranju, dok na netransparentna financiranja, "putem sofisticirane pljačke, odlazi još nekoliko milijuna kuna".

"Problem je u bacanju novca na nepotrebne stavke, odmah bi se moglo uštedjeti 10 do 20 posto sredstava, a novce usmjeriti na nove inicijative i druge programe koji nisu financirani. U ustanove kulture svake godine gradonačelnik, SDP i HDZ 'uhljebe' bar 50 do 100 ljudi koji nisu potrebni", ustvrdio je Ružić. 

Obećao je da će uz Sladoljeva osloboditi bar 50 milijuna kuna u kulturi, koje će usmjeriti na nove 'stručne i fantastične ljude'. Napomenuo je da je potrebno povećati udio financiranja iz EU strukturalnih investicijskih fondova.

Povjerenik Mosta za Zagreb Antonio Pešut rekao da bi Jabuka, koja slavi 50 rođendan, obljetnicu trebala obilježiti na istom mjestu gdje je do sada djelovala. Upozorio je da natječaji koji raspisuje Grad često zaobilaze rock kulturu.

"Zagrebački velesajam bi mogao ustupiti četiri paviljona za razvoj nezavisne kulturne scene. Multifunkcionalni paviljon za urbane pokrete, glazbeni, kazališni i plesni, likovni i literarni paviljon bi kreativno ispunili prostor od kojeg Zagreb već godinama ne zna što će", rekao je.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti