Kultura

Festival znanosti

Otvoren 15. Festival znanosti u Rijeci

Otvoren 15. Festival znanosti u Rijeci
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Petnaesti Festival znanosti, kojemu je ove godine tema vrijeme, otvoren je u ponedjeljak u Rijeci gdje će se na tridesetak lokacija održati 150 događanja.

Festival znanosti održava se do 29. travnja u 23 hrvatska grada, a odabrana ovogodišnja tema vrijeme jedna je od najuniverzalnijih.

Predsjednica organizacijskog odbora festivala Vedrana Mikulić-Crnković istaknula je da se svake godine povećava broj institucija i udruga koje sudjeluju u organizaciji, tako da ih je ove godine 50, među kojima sastavnice Sveučilišta u Rijeci, osnovne i srednje škole te čak 20 dječjih vrtića.

Ovogodišnja novost je priređivanje dijela programa u Opatiji, odnosno Voloskom, u povodu 160. godišnjice rođenja velikog znanstvenika Andrije Mohorovičića, rođenog u ovom mjestu.

Novoizabrana rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija podsjetila je da je ovaj festival dobio više nagrada i priznanja za svoju aktivnost te da nema bojazni da će nastaviti djelovati na popularizaciji znanosti. Ovom prigodom se Prijić Samaržija zauzela za snažniju financijsku i infrastrukturnu podršku znanosti u društvu, osvrnuvši se na Marševe za znanost održane proteklog vikenda s tim ciljem.

Zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić ocijenio je da je danas važno popularizirati znanost, jer se sve prisutnija borba između znanja i neznanja i pogrešnih tumačenja.

Festival je otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel navevši da samo korištenje provjerljivih, egzaktnih podataka može svijet voditi unaprijed. Zalaganje za znanosti i znanje bitna je i kako se ne bi događalo da, kako je rekao Obersnel, ministar znanosti navodi da u Hrvatskoj nema dovoljno kvalitetnih ljudi da bi informatika bila redovni predmet u školama.


Reci što misliš!