Kultura

zadar čita 2017.

Miro Gavran: Pisac zbog kojeg su se mnogi od nas zaljubili u književnost

[VIDEO] "Ja sam podvojena ličnost", priznao je glasoviti hrvatski pisac i dramatičar uz kojega su se mnogi od nas zaljubili u književnost - Miro Gavran! Prvi gost manifestacije Zadar čita 2017. spremno je odgovarao na pitanja kojima ga je zasula publika

Ovo je deveta godina manifestacije koju organizira Gradska knjižnica Zadar, upravo je Gavran bi gost prve godine, a ponovo smo imali priliku čuti mnogo od pisca koji zaista godinama predano piše, ima svoj festival i vrstan je autor čije predstave gledamo i u Zadru.

"Podvojena ličnost'' odnosi se na njegovu potrebu za samoćom koja je poznata svakom piscu, ali društveno je biće, kaže da je to dio njega koji je povezan s kazališnom umjetnošću.

Na književnom susretu bilo je riječi i o Gavranovom poimanju Slavonije, bez koje ne bi bilo njegovih djela - smatra da će Slavonija biti bolja kada to odluče sami Slavonci!

Iako izbjegava političke teme i smatra da pisci ne trebaju biti dežurni komentatori, osvrnuo se na neke od aktualnih političkih tema vezanih uz kulturu, poput lektire i čitanja u Hrvatskoj, statusa pisca kao slobodnog umjetnika, itd.

"Pisac najbolje živi u svojoj knjizi'', poručio je publici i otkrio da sve ali baš SVE piše rukom, radi na rukopisu i njegovom ''ogoljavanju'' jer preferira asketsko pripovijedanje, a počastio nas je i svojom poezijom čitajući svoje tri pjesme iz zbirke - zamislite! nazvane samo "Pjesme"!

Moderatori večeri, prof. Vanda Babić, Ivica Antić i Gabrijela Meštrović Maštruko odradili su odličan posao, ali ne možemo se oteti dojmu da je nedostajao dobri ''duh manifestacije Zadar čita'', koji je svake godine priredio spektakularnu večer s piscima, Ante Mihić - ravnatelj saljske knjižnice.

''Zadar čita'' nastavlja se i danas - svakako preporučamo susret s Damirom Karakašem u 19 sati u Gradskoj knjižnici Zadar. Ulaz je naravno slobodan!


Reci što misliš!