Kultura

najave

Damir Karakaš večeras gostuje na "Zadar čita"!

Damir Karakaš večeras gostuje na
gkzd.hr

Književni susret s Damirom Karakašem održat će se večeras s početkom u 19 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar

Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici. U Zagrebu je studirao agronomiju, pravo, novinarstvo, a nekoliko godina radio je i kao novinar Crne kronike Večernjeg lista,u Splitu. Od 2001. živi u Bordeauxu u Francuskoj a od 2002. do 2007. u Parizu gdje se uzdržava sviranjem harmonike.

U Parizu na Novoj Sorboni studira i Francuski jezik, izvodi performanse, te izlaže konceptualne radove. Još kao tinajdžer objavljuje karikature i crteže u brojnim novinama u bivšoj Jugoslaviji, a nagrađen je i s nekoliko uglednih nagrada za karikaturu.

Po zbirci kratkih priča Kino Lika redatelj Dalibor Matanić snimio je istoimeni film, višestruko nagrađivan u Hrvatskoj i inozemstvu. Dramu Skoro nikad ne zaključavamo u sklopu predstave Zagrebački pentagram, na scenu ZKM-a postavio redatelj Paolo Magelli (2009). Po romanu Sjajno mjesto za nesreću, u režiji Dalibora Matanića, na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci, postavljena je i istoimena drama ( 2010). Dramu Snajper na scenu ZKM-a postavila redateljica Franka Perković (2013.), a u Abidjanu, u Obali Bjelokosti redatelj Ivica Buljan (2013.)

Živi u Zagrebu.

Njegov najnoviji roman, Sjećanje šume, autobiografska je priča o odrastanju u Lici. Pisana prepoznatljivim karakaševskim stilom bez dlake na jeziku, roman se sastoji od kratkih epizoda koje su svjedočanstvo jednog drugog svijeta i vremena, kad je čovjek bio bliži prirodi.

Književni susret s Damirom Karakašem održat će se u utorak 25. travnja s početkom u 19 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar.


Reci što misliš!