Kultura

političar novog doba

Snimat će se dokumentarni film o Ivici Račanu

Snimat će se dokumentarni film o Ivici Račanu

Slobodan Kaštela i Branimir Ježić nadaju se da ćemo do kraja godine imati dokumentarni film o Ivici Račanu

Snimat će se dokumentarni film o životu i djelu pokojnoga hrvatskog premijera i predsjednika SDP-a Ivice Račana pod nazivom "Ivica Račan - Političar novog doba", najavili su u srijedu autori Slobodan Kaštela i Branimir Ježić u zagrebačkoj Gradskoj upravi, gdje su o tome razgovarali s gradonačelnikom Milanom Bandićem i od njega dobili potporu  za realizaciju tog projekta. 

Gradonačelnik Bandić sa suradnicima primio je u Gradskoj upravi akademika Slobodana Kaštelu i prof. Branimira Ježića, autore koji namjeravaju snimati dokumentarni film "Ivica Račan - Političar novog doba". Kaštela i Ježić izvijestili su Bandića o pripremama za početak snimanja i temama koje žele istražiti te analizirati u filmu.
Slobodan Kaštela, član Upravnog odbora Hrvatskoga kulturnog kluba, izjavio je nakon sastanka da je gradonačelnik Bandić podupro projekt te da je u tijeku prikupljanje dokumentacije i arhivskih snimaka za potrebe filma. Najavio je uskoro potpisivanje ugovora između producenata i Grada Zagreba, o čemu će javnost izvijestiti na konferenciji za novinare. 

Slobodan Kaštela rekao je da s Branimirom Ježićem priprema projekt o pokojnome Ivici Račanu pod nazivom "Ivica Račan - Političar novog doba".

"Ideja je, naime, da se s obzirom na protok vremena pa i godišnjice koje su već prošle u odnosu na datum rođenja gospodina Račana kaže nešto više o njemu, njegovim idejama i njegovom na neki način stavu i vođenju stranke, ali i države Hrvatske u razdoblju od 2000. do 2003. godine, i to, naravno, na temelju iskaza pojedinih sudionika koji su bili u to vrijeme, koji su ga poznavali i koji mogu meritorno o svemu tome govoriti, ali isto tako i na temelju postojeće dokumentacije o njemu i njegovom radu", istaknuo je Kaštela.

Rekao je da su o tome danas izvijestili gradonačelnika Bandića, koji je podupro realizaciju tog projekta. 

"Službe Gradske uprave dobile su nalog da se u roku od otprilike tjedan dana pripremi sva potrebna dokumentacija i tada bismo zapravo potpisali ugovor o početku snimanja tog filma, a zatim bismo, naravno, sazvali i jednu širu konferenciju za novinare na kojoj bismo detaljnije govorili o toj ideji", istaknuo je Kaštela. 

Na pitanje novinara kada bi film o Ivici Račanu trebao bio gotov, Kaštela je rekao kako je to teško reći jer to ovisi i o materijalu koji ima Hrvatska televizija i o uvjetima po kojima će ga dati.

"U svakom slučaju, teško je kazati hoće li to biti za dva, tri ili četiri mjeseca gotovo jer je to dosta zahtjevan posao i prema scenariju predviđen je relativno veliki broj sudionika s kojima treba napraviti intervjue i čuti i zabilježiti ono što će oni kazati o tom razdoblju", rekao je Slobodan Kaštela, a Branimir Ježić je dometnuo da će to sve trebati i filmski ilustrirati, koliko je moguće.

Slobodan Kaštela i Branimir Ježić nadaju se da ćemo do kraja godine imati dokumentarni film o Ivici Račanu.


Reci što misliš!