Kultura

početak u 19 sati

Večeras se u Kneževoj palači otvara izložba „Zadar- poslijeratna urbanističko-arhitektonska obnova 1944.-1958.“

Večeras se u Kneževoj palači otvara izložba „Zadar- poslijeratna urbanističko-arhitektonska obnova 1944.-1958.“

Državni arhiv u Zadru i Hrvatski muzej arhitekture u suradnji s Narodnim muzejem Zadar i Odjelom za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru organizatori su izložbe "Zadar - poslijeratna urbanističko-arhitektonska obnova 1944.-1958."

Svečano otvorenje izložbe zakazano je za četvrtak, 27. travnja 2017. s početkom u 19 sati u Kneževoj palači, Poljana Šime Budunića 3, Zadar.

Stručnu i znanstvenu pripremu projekta potpisuju mr. sc. Dubravka Kisić i dr. sc. Antonija Mlikota, a u likovnom postavu izložbe sudjeluju kustosica Narodnog muzeja Zadar Nevena Štokić i viši arhivist Denis Martinović iz Državnog arhiva u Zadru.

Realizacija projekta temelji se na višegodišnjem istraživačkom radu koji se odvijao u sklopu različitih istraživačkih projekata.

Mr. sc. Dubravka Kisić temu obnove Zadra u kontekstu poslijeratne konstitucije arhitektonske discipline unutar novih državnih i društveno-socijalnih odnosa istražila je u sklopu znanstvenog projekta Modernizam i prostorni identitet Hrvatske u dvadesetom stoljeću, u trećoj programsko-kronološkoj cjelini projekta Rekonceptualizacija moderne od 1945. do 1980. godine koji se odvijao u HMA-HAZU u razdoblju od 2006. do 2013. godine pod vodstvom akademika Borisa Magaša.

Cjelovito istraživanje događaja vezanih za rušenje i obnovu Zadra izvršila je dr. sc. Antonija Mlikota u radu na doktorskoj disertaciji Obnova i izgradnja povijesne jezgre Zadra nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu. Doktorski rad obranila je na Odsjeku za povijest umjetnosti, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2013. godine.

Izložba ostaje otvorena do 6. lipnja 2017., a može se razgledati svakim danom od 10 do 20 sati.


Reci što misliš!