Kultura

otvoren je impresivan multimedijski centar

"Mali Arsenal" postat će polazišna točka za obilazak grada!

[VIDEO] Otvoren je Multimedijalni posjetiteljski centar Mali Arsenal u Zadru, u sklopu europskog projekta HERA. Nudi se virtualna edukacija jer možete pratiti projekciju koja nudi uvid u povijest gradske jezgre, od antike do danas, čak i uz aplikaciju za smartphone

Bili smo na svečanom otvorenju i snimili "interaktivnu šetnju" koja očekuje posjetitelje, a ona je zaista impresivna!

Naime, kada uđete kroz klizna vrata, a pod vama se nalazi ostakljena površina kako bi stekli uvid u sve segmente ostataka mletačkog kaštela, vi se nalazite u prostoru koji s vama komunicira jer ima posebne senzore za pokret.

Nudi vam se virtualna edukacija jer možete pratiti projekciju koja nudi uvid u povijest gradske jezgre, od antike do danas!

Osjećat ćete se kao u nekakvoj zadarskoj video-igrici, a da se radi o ozbiljnom i važnom projektu danas su potvrdili i župan Stipe Zrilić, te tim konzervatora i stručnjaka koji je predano radio na projektu Malog Arsenala u sklopu velikog europskog projekta HERA.

"Ovo je odličan interaktivni uvid u našu kulturnu baštinu, turistički potencijal kulturne ponude i zahvaljujem svim sudionicima'', poručio je danas župan Stipe Zrilić.

Kako doznajemo - nakon punih 20 mjeseci, građevinska sanacija uspješno je dovršena, a konzervatori su napravili odličan posao. Projekt unutrašnjeg uređenja i izbor opreme, spoj drevnog i suvremenog, što se osobito vidi po metalnim vratima, potpisuje dvojac naših nagrađivanih arhitekata - Iva Letilović i Igor Pedišić.  AB Forum zaslužan je za ovaj virtualni dio koji će tako postati prava polazišna točka za obilazak grada Zadra. Postoji i posebna aplikacija za smartphone, vaš osobni vodič kroz Mali Arsenal!

Posjetiteljski centar Mali Arsenal opremljen je u sklopu projekta HERA, financiranog unutar IPA Programa jadranske prekogranične suradnje Europske unije, u kojem je sudjelovalo čak 20 partnera iz osam država - uz nositeljstvo Zadarske županije.

Provedba projekta HERA, kojem je cilj unutar jadranskog područja razviti zajedničku platformu za upravljanje održivim turizmom zasnovanim na zajedničkom kulturnom nasljeđu, trajala je 38 mjeseci zaključno sa 31. prosinca 2016. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosila je 8.842.602,24 EUR.

Nakon Malog Arsenala, vrata Svetog Krševana i Prolaza cara Augusta, HERA će još obnavljati zadarski Muraj i Trg tri bunara.

Sjajne vijesti za još ljepši i uređeniji Zadar!


Reci što misliš!