Kultura

zadar čita diljem županije

"Ražanac čita": Susreti s piscima, igre i natjecanja

Svjesni činjenice da pored obitelji knjižnica ima ključnu ulogu u razvoju pismenosti Knjižnica Jurja Barakovića Ražanac i ove godine se pridružila manifestaciji Zadar čita, s programom pod nazivom Općina Ražanac čita

Osim za korisnike, manifestacija je namijenjena za sve mještane Općine i goste, svih dobnih skupina.

Manifestacija je trajala od 24. do 28. travnja 2017. godine, a za temu je izabrana Šuma Striborova prva u nizu bajki u Pričama iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić.

Dodatni motiv za temu je književna i kulturološka ostavština Ivane Brlić-Mažuranić i prigoda za prisjećanje na jednu od najvećih hrvatskih književnica. Održano je mnoštvo radionica, kvizova, čitanja priča i predavanja o Ivani i njezinoj obitelji. Osim Ivaninih djela predstavila su se i djela pisaca iz Zadarske županije pa su u Knjižnici gostovali Igor Eškinja i Dinka Dušević.

Autori su predstavili i pročitali svoja djela, naučili nas zašto je važno čitati, kako su nastale njihove priče, i na koji način književnost može mijenjati svijet.  

Ove godine u program se uključio i natjecateljski dio. Tjedan dana bio je otvoren natječaj gdje su knjižničari nagradili literarne i likovnim radove na temu Šuma - Pluća Zemlje.

Nagradu za najbolji likovni rad osvojio je Jakov Lukić, a za literarni Šime Marelić. Učenici Osnovne škole Jurja Barakovića Ražanac sudjelovali su u natjecanje u interpretativnom čitanju djela Ivane Brlić Mažuranić, pod vodstvom školske knjižničarke Danijele Petani i profesorice hrvatskog jezika Lidije Miočić.

Prvo mjesto osvojila je Matea Katić, a drugo Jelena Miočić. Hvala svim na sudjelovanju i čestitamo svim nagrađenima.

 


Reci što misliš!