Kultura

donosimo program

Brojna zanimljiva događanja na "Jarilovu 2017"

Brojna zanimljiva događanja na

„Jarilovo“ je novi projekt u organiziciji udruge studenata arheologije Arheos čija je primarna uloga educiranje javnosti o staroslavenskoj/starohrvatskoj kulturi i mitologiji, njegovanju tradicije i prošlosti, pa tako i rekonstrukcije mita o dolasku proljeća.

Koliko znaš o slavenskoj mitologiji? Tko je Jarilo, a tko Perun? I kojeg to zmaja Jarilo ubija? Kako je Jarilo postao sv. Juraj? Kako su živjeli Slaveni?

Udruga studenata arheologije Arheos s brojnim suradnicima po prvi puta u Zadru organizira projekt “Jarilovo” s ciljem educiranja javnosti o staroslavenskoj/
starohrvatskoj kulturi i mitologiji, njegovanju tradicije i prošlosti, pa tako i rekonstrukcije slavenskog mita o dolasku proljeća.

Bit će bogova, vračeva, predavanja, zborova i KUD-ova! Ukoliko cijeniš kulturna događanja i studentska događanja - dođi i saznaj nešto novo! Pridruži se projektu do 30. travnja i probudi slavenski duh u sebi!

Ivan Horvatović održao u četvrtak je održao predavanje na temu "Jarilov hod - jučer i danas" čime je i otvoreno ovogodišnje "Jarilovo".

RASPORED

28. 4. petak - Studentski klub Božo Lerotić
17:00 - predavanje „Tko je zmaj kojeg ubija Jarilo“ dr. sc. Andrej Pleterski
18:00 - film „Šetnja s Bogovima“ (autor Vitomir Belaj)

29. 4. - subota - Poluotok - Riva - mol
- 12:00 – 20:00 – rekonstrukcija slavenskog života na Perivoju Riva - mol
- 16:00 – nastup HKUD-a „Široka Kula“ iz okolice Gospića
- 17:00 – nastup pjevačke skupine Župe Kljaci
- 18:00 - dramski nastup KUD-a "Napredak" iz Knina
- Kovač Mario Sokolić, Etno udruga "Petrovo Polje", Ružić (predenje i filcanje vune namatanjem na preslicu)

30. 4. - nedjelja - Perivoj kraljice Jelene Madijevke, Poluotok - Riva - mol
- 17:00 – nastup KUD-a „Cvijet“ iz Cvetkovića
- 18:00 – GLAVNI DOGAĐAJ – JARILOV HOD
(procesija kreće iz perivoja kraljice Jelene Madijevke i završava na Rivi borbom Jarila i Velesa)
- Kovač Mario Sokolić, KUD „Cvijet“ iz Cvetkovića (štand s jaskanskim štruklima i medenim kolačićima)

SURADNICI
Sveučilište u Zadru, Studentski zbor Sveučilišta u Zadru, Arheološki muzej Zadar, Narodni muzej u Zadru, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, Strukovna škola Vice Vlatkova, Udruga Antropop, udruga Red Čuvara grada Zagreba, Udruga Perunova Svetinja, mr. sc. Ivo Brkić (scenograf), Miljenka Lenđel (kostimograf), KUD „Napredak“ Knin, KUD „Cvijet“, etno udruga "Petrovo Polje", HKUD „Široka Kula“, pjevačka skupina Župe Kljaci

SPONZORI
Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Studentski zbor Sveučilišta u Zadru, Tehnička škola Zadar, Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar, restorani Groppo, 2 ribara, Pet bunara, bistro Pjat, konobe Skoblar i Bonaca, PZ Mas Vin.


Reci što misliš!