Kultura

grafika, web, film

Državna smotra: Mladi dizajneri okupili se u Zadru

Državna smotra: Mladi dizajneri okupili se u Zadru

Uspješno održana Državna smotra učenika srednjih škola Republike Hrvatske iz obrazovnog sektora Grafičke tehnologije i audiovizualnih tehnologija u Zadru Domaćin je Prirodoslovno-grafička škola Zadar

Završena je Državna smotra učenika srednjih škola Republike Hrvatske iz obrazovnog sektora Grafičke tehnologije i audiovizualnih tehnologija. Domaćin smotre je bila Prirodoslovno-grafička škola Zadar a smotra se odvijala 27. i 28. zravnja 2017. godine.

Državnu smotru učeničkih radova obrazovnog sektora grafičke tehnologije i audiovizualnih tehnologija organizirali su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih s višom savjetnicoma Tamarom Hudolin ispred agencije, Državno povjerenstvo i Prirodoslovno-grafička škola Zadar. Ovo je druga ovakva manifestacija koju je zadarska škola dobila čast i priliku organizirati. Natjecanja u ovom sektoru održavaju se već cijelo desetljeće a ova smotra prigodno je to i obilježila.

Uz službeni dio smotre sudionicima je organiziran i bogat kulturno-umjetnički dio programa kao što su posjet Muzeju antičkog stakla, zanimljivu predstavu u režiji profesora Ivice Antića u kojoj su sudjelovali mladi talentirani učenici Prirodoslovno-grafičke škole. U predstavi su sudjelovali i mladi glazbenici ove škole te posebni gosti popularne studentske a cappella skupine A.K.A. Crescendo.

Ravnatelj Prirodoslovno-grafičke škole Tomislav Grbin i nastavnici strukovnih predmeta zajedno sa ostalim djelatnicima škole ugostili su ovom prigodom učenike i mentore srodnih strukovnih škola iz cijele Hrvatske.

Aktivnosti  smotre provedne su u prostorima škole, Kazalištu lutaka Zadar te u crkvi sv. Dominika. 

Ovogodišnji zadatak za učenike bio je izrada vizualnog identiteta Smotre Obrazovnog sektora grafičke tehnologije i audiovizualnih tehnologija kroz razradu u šest kategorija. Najbolje vizualno riješenje moglo bi postati zaštitnim znakom i „brandom“  budućih natjecanja i smotri.

Uz školu domaćina u natjecanju su sudjelovale još osam škola iz cijele Hrvatske: Elektrostrojarska škola Varaždin, Srednja škola Duga Resa, Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek, Graditeljska škola Čakovec, Prirodoslovna i grafička škola Rijeka, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Škola za dizajn i grafiku i održivu gradnju – Split, Škola za dizajn i medijsku produkciju Zagreb.

Kategorije u kojima su više od četrdeset učenika predstavili svoje radove bile su Grafička tehnologija, Grafički dizajn, Fotografija, Animacija, Film i Izrada web stranica.

U duhu natjecanja sve škole dobile su zahvalnice od škole domaćina, a priznanja za svakog sudionka osigurala je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Važno je naglasiti da Prirodoslovno-grafička škola bilježi  već  četvrtu godinu izvrsne rezultate. Unatrag četiri godine škola je osvojila tri puta prva mjesta u raznim kategorijama i jednom treće.  Ove godine u svim kategorijama proglašeni su samo najbolji radovi.

Najbolji radovi po kategorijama su:

Grafička tehnologija, Prirodoslovno-grafička škola Zadar, Arina Šimićev, mentorica Martina Perić

Grafički dizajn, Graditeljska škola Čakovec, Marin Miklošić, mentorica Ljiljana Ille

Fotografija, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Lucija Obadić, mentor Ivan Čondor

Animacija, Škola za dizajn i medijsku produkciju Zagreb, Tara Wagner, mentorica Ana Gregurec

Film, Prirodoslovna i grafička škola Rijeka, Nensi Radman, Valentina Janković, Ana Butigan, Miro Lukač, Petra Tončić, mentor Zlatko Ožanić

Izrada web stranica, Elektrostrojarska škola Varaždin, Simona Svetec, mentor Marko Lapčić

Treba napomenuti da je Državno povjerenstvo pohvalilo riječku školu i udjelilo joj priznanje za najbolji timski rad.

Smotra je završena okruglim stolom u kojemu su definirane smjernice za slijedeća natjecanja i smotre te je povedena  rasprava o projekcijama za budućnost struke i ovih perspektivnih, modernih zanimanja.


Reci što misliš!