Kultura

međunarodni dan jazza

U Muzeju antičkog stakla večeras žene pjevaju jazz

U Muzeju antičkog stakla večeras žene pjevaju jazz

30. travnja u cijelom svijetu se slavi Međunarodni dan jazza. Po treći put se u manifestaciju uključuje i grad Zadar, ove godine s koncertom naziva „The Ladies Sing Jazz“

U jedinstvenom ambijentu terase Muzeja antičkog stakla svoje izvedbe jazz standarda i vlastitih skladbi večeras pjevaju Zdenka Kovačiček, Martine Thomas te gošća iz Japana s prebivalištem u Berlinu, Minami Kayoko. Pjevačice će instumentalno pratiti poznata zadarsko-splitska jazz grupa Black Coffee. Početak koncerta je u 21:00 sat, a u ulaz je besplatan.

Organizacijom Međunarodnog dana jazza predsjedavaju Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO-a i legendarni jazz pijanist i skladatelj Herbie Hancock putem Međunarodnog jazz instituta „Thelonious Monk“. Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, akademike i jazz entuzijaste širom svijeta kako bi proslavili i upoznali jazz i njegove korijene, te proširili njegovu budućnost i utjecaj sa svrhom podizanja svijesti o potrebi međukulturalnog dijaloga, međusobnog razumijevanja i učvršćivanja međunarodne suradnje i komunikacije.  Manifestacija svake godine okuplja sve više gradova i zemalja domaćina, a koncerti se održavaju na isti dan, 30. travnja. Ovogodišnji središnji all star koncert pod nazivom International Jazz Day Global Concert 2017 bit će održan u Havani na Kubi s više od 50 vrhunskih jazz umjetnika iz 14 zemalja. 

Zdenku Kovačiček, "ženu za sva vremena" hrvatskoj publici ne treba posebno predstavljati. U gotovo 60 godina karijere prisvajali su je poklonici rocka i jazza, vrijedila je kao sigurni pogodak na svakoj smotri bluesa i soula, izlazila je na pozornice glazbenog teatra, sakupljala nagrade i bila proglašavanja najboljim ženskim vokalom u državi. Surađivala je s kultnim grupama Nirvana (zagrebački duo 70-ih), Time, Bijelo Dugme, YU jazz-rock selekcija, a suradnja sa Telephone blues bandom traje još i danas.

Minami Kayoko je japanska jazz pjevačica koja je Zadrane i njihove goste već jednom oduševila svojim glasom i interpretacijom u Arsenalu na Tuna, Sushi & Wine Festivalu u veljači ove godine. Rođena je u Osaki i diplomirala je jazz u glazbenoj školi, a već u dvadesetoj je počela pjevati. Pjeva jazz, bossa novu, šansone i tradicionalne japanske narodne pjesme na engleskom, španjolskom, portugalskom, talijanskom i japanskom nastojeći, kako kaže, prenijeti dušu pjesme kao što je izvorno zamišljeno.

Martine Thomas  rođena je u New Yorku, a podrijetlom je s Haitija. Glazbenu karijeru počela je u New Yorku. Jedno vrijeme živjela je u Parisu, gdje se također bavila glazbom. Tijekom pariških godina karijere održala je veliki broj koncerata, a vrhunac je bio nastup njezinog banda kao opening act na koncertu Princea. Posljednjih desetak godina živi i radi u Zadru, a glazba i live koncerti su joj vječna strast.

Black Coffee je poznati splitsko-zadarski jazz sastav koji djeluje od 1993. godine. Nastupali su na mnogobrojnim jazz i etno festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnici su tri nagrade Porin.

Organizatori koncerta su Turistička zajednica grada Zadra, HNK Zadar i Muzej antičkog stakla Zadar.


Reci što misliš!