Kultura

split domaćin

Zadar na Mediteranskom festivalu knjige

Zadar na Mediteranskom festivalu knjige

Zadarski autor Želimir Periš predstavio je rad udruge ZaPis te drugih književnih trendova i inicijativa u gradu, posebno svoje članice, VBZ-ovom nagradom nagrađenu prozaisticu Ladu Vukić i pjesnikinju Stanislavu Nikolić Aras

3. svibnja 2017. u 11 h Split je upisan na prestižnu kartu gradova s književnim sajmovima. Tada je Ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek otvorila prvi Mediteranski festival knjige (3-7. 5.) koji je organizirala Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i Grada Splita. Publici su se obratili i predsjednik zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić u ime organizaotra, Siniša Kuko ispred grada Splita i Iva Babaja koja je vodila tim zaslužan za dizajn Festivala.

Program otvorenja vodila je splitska glumica i spisateljica Arijana Čulina, koja je i sama izvela mini stand up na temu knjige. Klapskom pjesmom na više jezika i novih sadržaja otvorenje je ozvučila Dalmatinska klapa dalmatinska konoba Dalmatino Dalmacija iz Bola na Braču.

Ministrica se potom uputila razgledavati smotru nakaldništva na kojoj je izloženo toliko knjiga da Splićani mogu reći kako sada i oni imaju svoju varijantu  Interlibera, i po opsegu ponude i po povoljnim cijenama za sve vrste knjiga. Zato se nije čuditi punim vrećicama s kojima su mnogi Splićani danas izišli iz dvorane Gripe.

Već od 11.30 h najmlađi su mogli sudjelovati u Gaturrovoj radionici stripa. Popodnevni pak program Festivala, ozvučenog biranim suvremenim obradama mediteranske glazbe, sadržavao je predstavljanje stripa Riada Sattoufa „Arapin budućnosti“, i razgovor na temu Mediterana i položaja stripa danas.

Potom je  predstavljena beatblioteka i njezin ključan čovjek, dubrovački pjesnik i prevoditelj Vojo Šindolić.

Zadarski autor Želimir Periš predstavio je rad udruge ZaPis te drugih književnih trendova i inicijativa u gradu, posebno svoje članice, VBZ-ovom nagradom nagrađenu prozaisticu Ladu Vukić i pjesnikinju Stanislavu Nikolić Aras.

Trogiranka, spisateljica i urednica Marina Vujčić predstavila je u razgovoru s fetivim autorom Ivicom Ivaniševićem njegova dva romana: „Primaveru“, koji se zbiva na dan Sv. Duje, baš kako je tempiran i Festival, samo godine 1939. i „Knjigu žalbi“, također nagrađen VBZ-ovom nagadom za najbolji rukopis romana godine.

Na panelima se razgovaralo o situaciji nakladništva u Hrvatskoj i Mediteranskom brevijaru, kao in memoriam Predragu Matvejeviću.

U Cukarinu se održao, nadmao se ubuduće tradicionalni, program Petominutljetka koji je duhovito vodio Marijo Glavaš, a tijekom kojeg je nastupilo 15-ak autora najrazličitijih poetika, koji su čitali ulomke iz svojih ili tuđih knjiga, ili iz mobitela, slumali i – dobro se zabavljali.

Posjetite Festival i danas, u četvrtak, ima knjiga za još puno nabreklih vrećica, a iz programa dostupnog na internetskoj adresi http://mfk.hr/program/ izdvajamo predstavljanje knjige proze Senka Karuze i čak dvije, esejističke i publicističke, knjige pjesnika, kritičara i teoretičara Krešimira Bagića., znanstvenu radionicu za djecu Leonardov most, te Panel diskusiju na temu Europa i 'drugi'“ u kojoj će sudjelovati i Chandrelle Salamiat, izbjeglica iz Konga.


Reci što misliš!