Kultura

Madame Butterfly u HNK Split: Posljednje izvedbe u sezoni uz vrhunske goste

Madame Butterfly u HNK Split: Posljednje izvedbe u sezoni uz vrhunske goste

Troje proslavljenih talijanskih opernih umjetnika mlađe generacije na sceni će Hrvatskog narodnog kazališta Split nastupiti u jednoj od najljepših, najpopularnijih i najizvođenijih naslova cjelokupne operne literature opera, Puccinijevoj Madama Butterfly

U subotu i ponedjeljak, 13. i 15. svibnja naslovnu će ulogu tumačiti jedna od najznačajnjih talijanskih sopranistica Daniela Schillaci , u ulozi Pinkertona nastupit će ugledni talijanski tenor Cristian Ricci, a izvedbama će ravnati Gianna Fratta, talijanska dirigentica zavidne međunarodne karijere. Uloga Suzuki povjerena je mezzosopranistici Tereziji Kusanović, a Shapless je Ljubomir Puškarić.

U ostalim će ulogama nastupiti: Vinko Maroević, Špiro Boban, Marijo Krnić, Marko Lasić, Mate Akrap i Bjanka Ivas. Režiju Dražena Siriščevića kritičari su, nakon premijere 2015, ocijenili kao impresivnu i decentnu, a raskošnu scenografiju i kostime potpisuju Slaven Raos i Juraj Zigman. Predstojeće dvije izvedbe popularne opere, posljednje u ovoj kazališnoj sezoni, započinju u 20 sati.

Giacomo Puccini je radnju svoje opere smjestio u okolicu Nagasakija negdje početkom 20. stoljeća. Američki časnik Pinkerton i mlada Japanka Cio-Cio San, odnosno Butterfly, zaljube se i vjenčaju, no Pinkerton uskoro otputuje ostavivši Butterfly samu, prezrenu i napuštenu od okoline i obitelji. Butterfly se život svodi na čekanje ljubljenog supruga koji se vraća nakon tri godine s novom američkom suprugom i traži da mu preda njihovo dijete. Nakon što mu prepusti sina Cio-Cio San počini ritualno samoubojstvo. Cjelovitost i emotivnost Puccinijeve partiture učinila je operu iznimnim simbolom često korištenom i u drugim medijima popularne kulture. Samo tijekom prošle godine u 98 gradova u svijetu ova je glazbena melodrama izvedena 442 puta u 127 različitih produkcija .


Reci što misliš!