Kultura

državni arhiv u zadru

Dr.sc. Pavuša Vežić održat će predavanje "Velom kuntratom od Kampe do Foše"

Dr.sc. Pavuša Vežić održat će predavanje

Državni arhiv u Zadru priređuje zanimljivo predavanje na temelju arhivskih izvora koji svjedoče o drevnom imenu ulice koja se proteže od Kampe do Foše

U utorak, 23. svibnja u 19 sati, u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru, prof. dr. sc. Pavuša Vežić, redoviti profesor u trajnom zvanju na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru održat će predavanje "Velom kuntratom od Kampe do Foše"

Predavanje će nas nizom starih i novih fotografija i dokumenata podsjetiti  na povijesnu sliku koja i danas govori o trajnosti Zadra i negdašnjoj kulturi življenja u njemu. 

Vela kuntrata u Zadru povijesni je naziv za ulicu koja se poput kičme proteže Gradom od Kampe do Foše. Kampa je također povijesni naziv za širinu koju zovemo Forumom, a na mjestu je bivšega Trga zeleni.

Službeni naziv danas je Poljana pape Ivana Pavla II. Foša je sačuvano staro ime slikovite lučice nastale na mjestu srednjovjekovnoga jarka ispred gradskih zidina.

Ulici i njezinim dijelovima tijekom stoljeća u više su navrata mijenjani nazivani te je s vremenom Vela kuntrata pala u zaborav. Tek arhivski izvori svjedoče o drevnom imenu ulice te izgledu i sadržajima u prošlosti njezinih prostora.

Ulaz je slobodan!


Reci što misliš!