Kultura

Revija kratkih filmova

Film "Ježeva kuća" Eve Cvijanović otvara reviju "Kratki na brzinu"

Film
HAVC

Film "Ježeva kuća" Eve Cvijanović otvorit će ovogodišnji natjecateljski program četvrte Revije kratkih filmova - Kratki na brzinu, koja će već tradicionalno započeti u Zagrebu 6. lipnja, a potom se od 7. do 11. lipnja nastaviti u Svetom Ivanu Zelini

"Ovogodišnja selekcija nam je bila uvjerljivo najzahtjevnija i najteža ali time i najslađa. Dugo smo čekali ovakvo branje filmova i projekata. Kada kažemo da smo sretni i ponosni na hrvatski kratki film u ovome trenutku tada to stvarno nije kuriozitet već to mislimo zahvaljujući kolektivnoj energiji hrvatske kratkometražne scene u svojoj cijelosti", izjavio je Toma Zidić, umjetnički direktor revije, najavivši dosad najraskošniji i najveći njezin program.

U glavnom natjecateljskom programu odabrana su 53 kratkometražna filma i pet finalista Croatian Short Pitcha.

Reviju će najprije ugostiti zagrebačko Dokukino KIC, gdje će se 6. lipnja predstaviti i ovogodišnji partner, međunarodni festival dokumentarnog filma "Visions du Réel" iz Švicarske.

Nakon projekcije upriličit će se razgovor s gostima iz Švicarske, a kao posebni gost najavljen je Nenad Puhovski, redatelj i direktor međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox.

Revijski program u Svetom Ivanu Zelini počinje 7. lipnja kazališnom predstavom "Struktura zaborava", koja je kao eksperiment na granici proširenog kina nastala u produkciji festivala "Sedam dana stvaranja".

Dan kasnije kreće natjecateljski program s kratkometražnim animiranim filmom nadahnutim poznatom poemom Branka Ćopića o Ježurki Ježiću, kojemu je glas posudio Rade Šerbedžija, dok je autor glazbe Darko Rundek.

Kroz retrospektivu studentskih filmova prikazat će se djela jednog od najznačajnijih živućih europskih redatelja i najvećeg švedskog, uz Ingmara Bergmana, Roya Anderssona.

Program se ostvaruje u suradnji s Roy Andersson Productions, Švedskim Filmskim Institutom i Veleposlanstvom Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj.

Nakon projekcije u Galeriji Sv. Ivan Zelina održat će se Late Night Film Talks, gdje će sugovornici biti redatelj i bivši ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, te redatelj i scenarist Ognjen Sviličić.

U žiriju će biti, kao predsjednica, direktorica Innsbruck Film Campusa Evelin Stark, koja će s animatoricom Martinom Meštrović i glazbenicom Sarom Renar odlučivati o pobjednicima.

Na reviji "Kratki na brzinu", koja je posvećena kratkoj filmskoj formi u svim njezinim žanrovima, do danas  je prikazano više od 250 kratkometražnih filmova, a ugostila je neke od najvećih imena domaće i međunarodne filmske scene. Programi se u Zagrebu održavaju od 2016. godine, a planira se da će za svoju petu godišnjicu iduće godine dobiti međunarodni karakter.


Reci što misliš!