Kultura

večer poezije

Stanislava Nikolić Aras u Preku predstavlja knjigu poezije "Nedolično i vrijedno spomena"

Stanislava Nikolić Aras u Preku predstavlja knjigu poezije

I ove godine Udruga žena LUZOR iz Preka organizira Večer poezije, koja će se održati u subotu, 20. svibnja 2017. s početkom u 18.30 sati u Domu na žalu u Preku.

Gošća Večeri je Stanislava Nikolić Aras, zadarska spisateljica, koja će predstaviti svoju knjigu poezije „Nedolično i vrijedno spomena“.

Stanislava Nikolić Aras rođena je u Trogiru 1972. Diplomirala je hrvatski jezik i književnost. Živi i radi na relaciji Zadar-Dubrovnik. Za kratke priče 2013. I 2014. Osvojila je nagradu Vranac. Pjesme i priče objavljuje u časopisima: Quorum, Forum, Fantom slobode, Zadarska smotra, Tema, Poezija, Dubrovnik. Zbirku pjesama „Takve se stvari događaju ljudima“ objavila je 2014., a zbirku kratkih priča „Meke stranice“, 2016., obje u nakladi Algoritma.

Smionost je jedna od važnijih karakteristika zbirke poezije Nedolično i vrijedno spomena. Stihovi Stanislave Aras i u prethodnoj su zbirci brujali, potmulo se bunili i mirisali na snažan nespokoj. Pjesme ove zbirke, bilo pejzažne, ljubavne ili domoljubne, bubre još jače od srdžbe, nemira i jakih senzacija, a to se ne odnosi samo na manifestni dio njihova jezika, nego i latentni. Arasina poezija ne poznaje nevinost, ondje je nevinost imaginarno stanje koje nikad nije postojalo, izmišljeno, artificijelno ili mitsko, a čovjekova priroda od samog početka je takva da urla, buni se i proturječi.

Ona je oprimjerenje Diderotove izjave da poezija mora sadržavati nešto barbarsko, prostrano i divlje jer je neukrotiva, pustopašna i gruba prema čitatelju. To je poezija puna energije, niti miruje niti pomaže čitatelju da miruje. Ona je uznemirujuća, ali je i sama uznemirena, zbog ratova, uništavanja, strahovanja, viška ili nedostatka ljubavi, empatije i sućuti. Aras pritom kao da pjeva nagonski, iz želuca, kroz začudne slike s ne potpuno jasnim kontekstom.

U tom magičnom kaleidoskopu koji se sastoji od kojota i češljugara, gradova, morskih obala, potoka povezanih u odvažne metaforičke simbioze, najveću energiju uvijek proizvodi čovjek. Objavljivanje knjige pomoglo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

U programu Večeri Poezije sudjeluju  Mercedes Ceda Barić i Sonja Kačan, koje su pokrenule, kako Udrugu Luzor tako i program Večeri poezije još 2005. godine. Također naša stalna gošća Biserka Perić iz Poljane. Uz njih pjesme će čitati i mlade pjesnikinje Katarina Grbas iz Preka i Darija Perić, učenica MIOC-a, te debitirati u predstavljanju svojih stihova, Rosa Smud, dugogodišnja članica Udruge. Nastupit će i zbor Udruge, Luzarice, uz vodstvo Marte Dević.

U trećem dijelu programa, nakon prisjećanja na preminulog pjesnika Joju Ricova, mlade otočanke, učenice plesnog odjela GŠ“B.Bersa“, plesat će inspirirane glazbom Bob Dylana, a zatim će nastupiti rock-band Lice Mista. Njihovoj predivnoj rock baladi na „priješkom“, Bonaca, na stihove Nikole Dunatova i Davida Košte pridružit će se plesom  balerina Vanesa Imrović iz Zagreba.

Voditeljica ovogodišnje Večeri poezije je predsjednica Udruge Luzor, Jasna Frankić Brkljačić /CMA, nastavnik suvremenog plesa i koreograf/.

Udruga Luzor poziva sve ljubitelje poezije da im se pridruže kao publika, a posebno sve dugogodišnje prijatelje, pjesnikinje i pjesnike koji su proteklih godina bili sudionici i uljepšavali program svojim stihovima.


Reci što misliš!