Kultura

dojmovi s anda

Antonia Čačić izlaže u galeriji ZadArt

Antonia Čačić izlaže u galeriji ZadArt

U srijedu, 24. svibnja 2017. u 19 sati u galeriji ZadArt otvara se izložba zadarske umjetnice Antonie Čačić

"Motiv se razvijao po povratku iz Anda gdje sam 2014. g. provela neko vrijeme s domicilnom populacijom, potomcima Inka. Pirushtus je mjesto u Andama koje je u vrijeme Inka bilo neka vrsta osmatračnice s koje se moglo vidjeti sve u krugu od 360 stupnjeva. Tamo sam odlazila skoro svaki dan da bih promatrala.

Po povratku su mi se dojmovi počeli taložiti, a vezani su uz pejzaž, svjetlo koje je na toj visini od oko 3 500 m drugačije, dramatičnu izmjenu oblaka, magle i sunca, gdje se znalo dogoditi da u jednom trenutku oblak ili magla “izbriše” dio goleme planine ili dijelovi pejzaža jednostavno nestanu s obzora, a dijelovi na neobičan način izrone, da bi opet nestali u magli ili oblaku, i sve to se odvijalo nevjerojatnom dinamikom.

Nakon što su se dojmovi po povratku slegli, počelo je moje slikarsko i crtačko istraživanje.

Teško je odvojiti sam slikarski i crtački proces od direktnog iskustva i od onog što se kasnije dogodilo u transformaciji iskustva. Crteži i slike su procesualnog karaktera. Oni su odnos punog i praznog, dinamike koju odjednom „guta“ praznina, vječni odnos događaja i ništavila. Dio formi koje su postavljene na papir ili platno bivaju izbrisane ili preslikane."

Antonia Čačić je završila prirodoslovno-matematičku gimnaziju Juraj Baraković u Zadru, diplomirala na Arhitektonskom fakultetu, Studij dizajna; te diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. E. Kokota.

Bila je stipendistica Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za poslijediplomski studij u inozemstvu.

Završila poslijediplomski studij slikarstva u Ljubljani u klasi prof. G. Gnamuša.

Izlagala na 40-tak samostalnih izložbi.
 


Reci što misliš!