Kultura

Lista svjetske kulturne baštine u Zadru

Zadarski bedemi u veljači ti trebali biti upisani na listu UNESCO-a

Zadarski bedemi u veljači ti trebali biti upisani na listu UNESCO-a

Zadarski bedemi u dužini od tri kilometra, koje je u 16. stoljeću podigla Mletačka republika za obranu od Turaka, trebali bi se u veljači upisati na svjetsku listu zaštićene baštine UNESCO-a

Prijedlog stručne komisije - ICOMOS za upis ne samo zadarskih, veće utvrde sv. Nikole u Šibeniku. Sve su to dijelovi modela venecijanske fortifikacije, predložene i za više talijanskih gradova te u Kotoru, koju bi za upis u srpnju trebao potvrditi Komitete UNESCO-a, na zasjedanju u Krakowu. Tamo će se od 2. so 9. srpnja raspravljati i odlučivati o 35 nominacija.

I dok Šibenik ima katedralu sv. Jakova pod zaštitom UNESCO, Zadar je dva puta preko Ministarstava kulture pokušavao doći na listu. Prvo je predložen Episkopalni kompleks s Forumom. Onda su tražili odgodu, dopunu pa su je odbacili.

Na uređenju bedema napravljen je dobar i koristan posao za komisiju koja je rujnu obišla ostatke venecijanke fortifikacije. Riječ je o cijelom potezu do Jazina, bastion - ponton, sva gradska vrata, kaštel, utvrda Forte i sve što pripada toj srednjovjekovnoj obrani Grada.

 


Reci što misliš!