Kultura

stiže nam ''sluk''

Zadar na četiri dana postaje grad lutkara!

Zadar na četiri dana postaje grad lutkara!
Iva Perinčić

Ovogodišnji međunarodni festival ''SLUK"- susret lutkara i lutkarskih kazališta održat će se u zadarskom Kazalištu lutaka, od 1. do 4. lipnja 2017. Velik je to kulturni događaj nacionalnog karaktera u Zadru.

Ovo će biti prvi SLUK koji će se službeno odvijati u novom Kazalištu lutaka, na kojem se očekuje oko dvjestotinjak gostiju, stručnjaka i umjetnika, koji će sudjelovati na brojnim radionicama, seminarima, okruglim stolovima.

Planirano je izvođenje desetak predstava koje će se izvoditi na tri različite pozornice u gradu Zadru: dvorana Kazališta lutaka, HNK Zadar i novouređena Kneževa palača.

Festival je natjecateljskog karaktera te je usmjeren na umjetničke domene izabranih predstava. Dodjeljuje se deset Nagrada i posebna Nagrada „Branko Stojaković“ za ukupnu likovnost predstave, kao i posebna povelja HAZU za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni.

Kratka povijest SLUK-a

Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske-SLUK- kazališni festival posvećen isključivo lutkarskoj umjetnosti i to lutkarskoj umjetnosti Hrvatske.

Prvi SLUK održan je u Opatiji 1969. godine. Organizacijski i umjetnički obrisi budućeg bijenalnog festivala zacrtani su u Osijeku 1977. godine kada je SLUK našao svoje mjesto pod suncem u organizaciji Dječjeg kazališta i nekoliko osječkih insitutucija kulture.

SLUK je od tada natjecateljski festival, pa je pozornost usmjerena na umjetničke domete izabranih predstava.

Tijekom godina SLUK je sve uspješniji i bolji, sadržajem dakako, pa je postao neizostavan na hrvatskoj lutkarskoj sceni, a rado ugošćuje kazališta iz susjednih zemalja. Festival je prošao različite organizacijske mijene, ali je ostao mjesto susreta najboljih lutkarskih ostvarenja u državi.

ORGANIZACIJSKI ODBOR
Jasminka Mesarić-predsjednica
Iris Pavić-Tumpa
Ljiljana Štokalo
Magdalena Lupi Alvir
Livija Kroflin
Romano Bogdan
Himzo Nuhanović
Srećko Šestan
Miran Hajoš

IZBORNICA 26. SLUK-a
Ana Prolić

OCJENJIVAČKI SUD ( ŽIRI)
Jasminka Mesarić
Robert Raponja
Olga Vujović


Reci što misliš!